Šok na Slovensku. Chlapec (14) přinesl do školy HHC, skončil na služebně v poutech

S příběhem svého syna se portálu tvnoviny.sk svěřila jeho maminka Miriam. Chlapec, který navštěvuje základní školu v Prešově na východě země, do školy přinesl HHC. Látka připomínala marihuanu.

Miriam popsala, jak to s jejím synem bylo: "Něco po desáté mi volal učitel, že se stala nepříjemná věc a že mám přijít. Lekla jsem se, jestli se nezranil. Můj syn ale na školní záchody přinesl něco, co vypadalo jako tráva. Byl tam i se dvěma kamarády."

Hoši prý ani látku nekouřili, jen ji zkoumali a očichávali. Přitom je ale načapal učitel. Ředitelka školy hned volala policii. Když Miriam do školy přijela, chlapce před ní vyslechli a pak jej převezli na policejní stanici, kde se měl případ dále řešit.

[chooze:article;value:541814]

​Miriam tam ale s nimi jet nemohla, musela vyzvednout další dítě. Pak na policejní stanici zamířila. Tam zůstala v šoku. "Syna mi přivedli v poutech. Policajti mu je normálně nasadili. Čtyři hodiny tam tak byl. Podepsal, že nechce vypovídat, na což má právo. A protože nevěděli, co to vlastně měl, poslali to na expertízu," dodala.

Chlapci dokonce v nemocnici odebírali krev a moč na testy. Miriam také uvedla, že se jí ozvala kurátorka a navrhovala jí, aby syna dala do reedukačního centra. "Ale proč? Vždyť vlastně nic neudělal. Volně se to prodává v obchodním centru a nejlacinější balíček stojí 17 eur. Nemyslím si, že by měl jít do reedukačního centra. Je to veřejný automat a zkouší to i mladší děti," řekla rozčarovaná maminka.

[chooze:article;value:541269]

​Škola se k incidentu odmítla vyjádřit, policie portálu zaslala krátké vyjádření. "V předmětné věci bylo zahájeno trestní stíhání pro přečin nedovolené výroby omamných a psychotropních látek, jedů nebo prekurzorů, jejich držení a obchodování s nimi. Nezletilá osoba byla omezena na svobodě a byly s ní vykonány procesní úkony. Po jejich dokončení byla nezletilá osoba propuštěna a předaná zákonnému zástupci," uvedla policejní mluvčí Jana Ligdayová.

Jelikož se jedná o nezletilé dítě, Ligdayová odmítla dále cokoliv komentovat. Za zmíněný přečin hrozí podle slovenského trestního zákona až tři roky za mřížemi. Látka HHC i její prodej je na Slovensku legální, při prodeji nemusí obchodníci kontrolovat věk.

Naopak v Česku bude prodej HHC od 1. března zakázaný. Zákaz platí přechodně do 1. ledna 2025. Mezitím by měla být hotová novela o návykových látkách, která by problematiku HHC řešila dlouhodobě.

HHC se rozšířilo i na Slovensku. Adiktolog řekl, jak se liší oproti marihuaně. Podívejte se na reportáž TV Markíza:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.