Od Avdijivky prchají civilisté. Šojgu se chlubí "obrovským úspěchem"

Ruská armáda ovládá východoukrajinskou Avdijivku už několik dní. V okolí města ale stále přežívají stovky civilistů, kteří se snaží dostat pryč. Situace je kritická, protože jde hlavně o starší obyvatele. Útočiště chtějí najít v bezpečnějších regionech.

Jedním z nich je i Anatolij, který svůj domov opustil jen s několika taškami. "Jediné, na čem záleží, je můj život. Nic víc nepotřebuju. Chci jen zůstat naživu," prohlásil.

Avdijivka:

Avdijivka byla po Bachmutu klíčovým místem fronty a v poslední době vzdorovala zvlášť intenzivním útokům. Bachmut Rusové dobyli po dlouhých a krvavých bojích v květnu minulého roku.

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua se dobytí Avdijivky zapíše do ruských učebnic historie. Podle Šojgua byla operace efektivní s minimálními ztrátami. Pochlubil se tím i svému vůdci Putinovi.

"Byla to vlastně pevnost, ten opevněný areál vznikal v průběhu devíti let. Budovaly se tam podzemní chodby, betonové konstrukce. To, že jsme nepřítele přesto zlomili, je obrovský úspěch," pronesl Šojgu.

[chooze:article;value:542261]

​Podle některých zdrojů je to ale trochu jinak. Bývalý ruský voják Andrej Morozov na sociální síti Telegram zveřejnil informaci o tom, že v bojích o Avdijivku zemřelo nejméně 16 tisíc ruských vojáků. Příspěvek smazal a poté podle ruské policie spáchal sebevraždu.

Pokud jsou údaje o 16 tisících mrtvých vojácích pravdivé, znamenalo by to, že ruská armáda ztratila v pětiměsíční bitvě víc lidí než ta sovětská během války v Afghánistánu v osmdesátých letech minulého století. Během deseti let tam zemřelo 14 tisíc sovětských vojáků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.