Stovky lidí mohou dostat výpověď. Trh práce se mění, varuje odborník

V lednu ohlásilo příslušným úřadům záměr hromadného propouštění napříč celou Českou republikou sedm zaměstnavatelů. O svou práci by tak v následujících měsících mohlo přijít celkem 913 zaměstnanců.

"Počet zaměstnavatelů (7) meziměsíčně zůstal stejný, meziročně (o 2) klesl. Počet propouštěných zaměstnanců (913) meziměsíčně (o 565) i meziročně (o 205) vzrostl," informoval TN.cz Úřad práce ČR.

[chooze:article;value:542678]

Ohrožena je podle úřadu přitom celá řada profesí. Jedná se o pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, montážní dělníky výrobků a zařízení, specialisty v oblasti informačních a komunikačních technologií nebo pracovníky ve vzdělávání, výrobě elektrických zařízení či v oblasti informačních technologií.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je však následně uveden jen jednou.

Nejhorší situace je v Jihočeském kraji, kde propouštění ohlásily tři firmy a dotknout se může 196 pracovníků. Za ním následuje Vysočina, kde by výpověď mohlo dostat 180 lidí ze tří podniků, a Jihomoravský kraj. Tam může o práci přijít 156 zaměstnanců, protože propouštět plánují tři zaměstnavatelé.

Situace se na trhu práce přitom na začátku roku zhoršila. Na konci letošního ledna evidoval Úřad práce ČR celkem 295 546 uchazečů o zaměstnání, což je o 16 319 více než v prosinci roku 2023 a o 12 487 více než v lednu 2023. Podíl nezaměstnaných tak činil 4 %.

"Naše statistiky naznačují, že se trh práce v České republice začíná měnit. Vracíme se k situaci, na kterou za posledních šest let u nás nejsme zvyklí. Druhý měsíc po sobě máme v evidenci Úřadu práce více uchazečů o zaměstnání, než je celkový počet volných pracovních míst," sdělil generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

[chooze:article;value:519705]

Podle odborníků to však na začátku nového roku není ničím úplně neobvyklým. "Do evidence se hlásili ve větší míře lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, ale také živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost. V lednu také pokračovala dynamika trhu práce typická pro zimní měsíce, kdy se vzhledem k absenci sezonních prací do evidence hlásí pracovníci například ze stavebnictví," vysvětlil úřad.

"Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o převážně technické a dělnické profese. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících a napříč celým odvětvím dopravy jsou v Česku trvale nedostatkovou profesí řidiči," uzavřel pracovní úřad.

Lidí bez práce v Česku přibývá. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.