Příroda dál blázní. Teploty jsou až 40 stupňů nad normálem, varuje ČHMÚ

V kalendáři je sice teprve únor, ale Češi již zažili několik typicky jarních dnů. Teploty se v posledních dnech pohybují až kolem 14 stupňů Celsia, což jsou teploty typické spíše pro duben. Příroda si proto myslí, že už je jaro a začala se tak chovat. 

Už minulý týden Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) oznámil, že začalo fenologické předjaří a také pylová sezóna. Prvními důkazy byly sněženky rozkvetlé i ve středních polohách a také známý alergen líska.

[chooze:article;value:541842]

​​A další probouzení přírody pokračuje i nyní. Začaly totiž kvést další významné pylové alergeny, a to olše a tisy, uvedl ČHMÚ. "Rozkvétají bledule (již i ve středních polohách) a objevují se i první listy jahodníku. V nejteplejších lokalitách pomalu rozkvétají dříny, na vrbách jsou kočičky a někde se objevují už i podléšky," dodali meteorologové. 

Na vině jsou právě pro únor extrémní teploty. "Sumy efektivních teplot vzduchu nad 5 °C (významný parametr pro rozvoj vegetace) jsou na polovinu února nezvykle vysoké. Hodnoty se pohybují 10 až 40 °C nad normálem. A teplota půdy v 10 cm je již na některých lokalitách nad 7 stupni," vysvětlil úřad. 

Dobrou zprávou je ovšem podle meteorologů stav podzemních vod. Na některých místech se po několika letech dokonce objevila voda ve studnách, uvedl hydrolog ČHMÚ Martin Zrzavecký. Situace je podle něj nejlepší od roku 2015. "Mírně až silně nadnormální stav převládal na většině území Česka. V povodí horního Labe, Labe od Doubravy po Jizeru, Jizery, horní Vltavy, Stěnavy a horní, střední a dolní Moravy byl stav mimořádně nadnormální," uvedl ČHMÚ. 

Zima se vrátí

Odborníci ovšem slibují, že zimní počasí se do České republiky brzy vrátí. "Zima si bere dovolenou nejméně do poloviny března," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. "Ale ve druhé polovině března se zřejmě vrátíme ke klasickému průběhu počasí, takže zimní oblečení ještě neuklízejte," dodala.

Podívejte se, jak si lidé o víkendu užívali jarní teploty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.