Piráti v průzkumu předběhli ODS. Chyba neschopného premiéra, řekl Okamura

Poslední volební model agentury MEDIAN rozvířil vody české politiky a někdo nešel daleko pro ostřejší slova. Podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka stojí za vítězstvím jejich hnutí zejména práce na úrovni parlamentní i stínové vlády.

Tomio Okamura (SPD) to pak připisuje politice úřadující vlády, která je podle něj neúspěšná. "Fialova vládní pětikoalice jako celek zaznamenává obrovský pokles důvěry občanů a v případě voleb by nezískala většinu, a nesestavila tak vládu," řekl TN.cz. 

Na klesající podporu vládní koalice upozornil i Havlíček. "Pro nás je důležité, že od parlamentních voleb trvale posilujeme. Naše interní průzkumy ukazují, že stahujeme procenta z trojkoalice SPOLU, možná i něco z umírněnější části SPD a ostatních stran, které nejsou v Parlamentu," uvedl pro TN.cz.

[chooze:article;value:542636]

Od prosince si polepšili Piráti, kteří přeskočili ODS, a dostali se tak na druhé místo. Volilo by je 13 % respondentů. "Podpora lidí mě samozřejmě těší. Ukazuje to, že tu politiku, kterou se snažíme dělat na vládní úrovni, lidé vnímají pozitivně," měl radost předseda strany Ivan Bartoš. Za úspěchem vidí zejména konzistentní plnění slibů z předvolební kampaně

S tím ale nesouhlasí předseda strany SPD Tomio Okamura, který je opačného názoru. "Piráti si díky neschopnosti premiéra udržují stabilní pozici, přestože jsou ve vládě zcela neviditelní a neplní ani jejich předvolební sliby," řekl TN.cz. Okamurova strana by si podle aktuálních výsledků oproti posledním volbám polepšila, získala by 27 mandátů. S výsledným modelem je tak předseda strany spokojený.

[chooze:article;value:483334]

Mírný pokles zaznamenala ODS. Největší vládní strana by se do Poslanecké sněmovny dostala ze třetího místa. Podle mluvčího premiéra a předsedy hnutí Petra Fialy to ale nic neznamená. "Pan premiér průzkumy obvykle nekomentuje, protože je přesvědčen, že jediným relevantním průzkumem jsou volby. A jejich výsledky se od průzkumu výrazně odlišují," zdůraznil Fialův mluvčí Václav Smolka. Podobný názor má i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Například Tomio Okamura (SPD) ale viní z klesající podpory ODS právě Petra Fialu, kterého označil za neschopného. "Od voleb vidíme pokračující pokles ODS, což jen potvrzuje skutečnost, že i pro voliče ODS je premiér Petr Fiala špatnou volbou," nešetřil předsedu strany a úřadujícího premiéra. 

S výsledným modelem lednového průzkumu je spokojený předseda hnutí STAN a úřadující ministr vnitra Vír Rakušan. "Věřím tomu, že dvěma lety dobré intenzivní práce, a hlavně zlepšené komunikace to může vypadat ještě úplně jinak. Nijak nespokojený nejsem," dodal optimisticky. 

Voličům ANO vadí vyhrocená rétorika, říká politolog

​Ačkoliv je ANO stále jedničkou mezi českými voliči, od prosincového průzkumu si pohoršilo o tři procentní body. Podle politologa Jiřího Pehe, který přijal pozvání do vysílání TN Live, je to způsobeno zlepšující se ekonomickou situací, kdy se někteří voliči vrací k pětikoalici, ale třeba také v některých případech vyhrocenější komunikací.

Hlasy ale tečou i jinými směry. "Někteří voliči Hnutí Ano mohou přecházet k neparlamentním stranám, protože v posledním průzkumu se ukazuje, že některé ty neparlamentní strany jako PRO nebo Přísaha a také komunisté posílily," okomentoval Pehe.

Největší šanci dostat se zpět do Sněmovny mají podle politologa komunisté, kteří jsou ale v průzkumu stále pod pětiprocentní hranicí. Všímá si ale třeba i posílení sociální demokracie. Polepšili si také Piráti, přeskočili dokonce ODS, což Pehe přičítá kvalitní práci pirátských ministrů.

Spojení se starosty je ale podle něj mrtvé. "Ta spolupráce PirSTAN už budoucnost nemá, že tam se obě strany poučily, že to nefungovalo, zejména protože voliči hnutí STAN vykroužkovali Piráty z té společné kandidátky a oni pak zůstali v pozici, kdy mají jenom čtyři mandáty, ačkoliv v té kandidátce byli vlastně až do voleb silnější stranou," uzavřel Pehe.

Připomeňte si potyčku Petra Fialy a Tomio Okamury ve Sněmovně z února letošního roku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.