ON-LINE: Stovky traktorů obsadily Prahu. Doprava je plynulá, říká policie

[chooze:gallery;value:34809]

​Do hlavního města se v pondělí od brzkého rána začaly sjíždět stovky traktorů a zemědělské techniky. "Pondělní protest zemědělců zřejmě ochromí velkou část pražské silniční dopravy. Může to být fakt peklo!" varoval na sociální síti X první náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Některé stroje okamžitě zamířily k ministerstvu zemědělství. Blokovat ale podle organizátorů chtějí i pražské ulice, včetně magistrály. Přehled tras najdete v tomto článku. 

Organizátoři by měli umožnit průjezd hasičům, záchranářům a policistům. Vliv mohou mít protesty i na hromadnou dopravu. Už brzy ráno došlo ke krátkému odklonu linky 398 mezi Nehvizdy a Černým Mostem. Dopravní podnik tak doporučuje jezdit nejlépe metrem či vlakem. Zpoždění jednotlivých vozů mohou cestující sledovat zde. Na některých školách se bude vyučovat distančně. Dopravní omezení mohou komplikovat i svoz odpadu.

[chooze:article;value:542116]

Protestní shromáždění se následně bude až do čtvrtka každý den scházet na Malostranském náměstí. Organizátoři žádají "zastavení Green Dealu, konec vyděračským praktikám obchodníků a vysokým cenám energií, demisi vlády a ukončení posilování evropských kompetencí na úkor národních".

Od pondělního protestu se distancují Zemědělský svaz i Agrární komora. Ty se připojí k mezinárodní demonstraci na hraničních přechodech v součinnosti s dalšími nejméně devíti státy střední, východní a jižní Evropy, která má být ve čtvrtek. Dopravu tito protestující blokovat nechtějí.

[chooze:minuta;value:9032d7a3-361f-4b39-be18-fd1ed1e9bb1d]

Protesty zemědělců v České Lípě: Úředníci před námi utekli, zlobí se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.