Britské "Oscary" ovládlo drama Oppenheimer před Chudáčky

Americký životopisný thriller o jaderném fyzikovi Robertu Oppenheimerovi přezdívanému "otec atomové bomby" proměnil sedm z 13 nominací včetně ceny pro nejlepší film. Cenu dostal i za režii (Christopher Nolan), nejlepšího herce v hlavní roli (Cillian Murphy) či nejlepšího herce ve vedlejší roli (Robert Downey jr.), uvedla BBC.

Film by mohl zopakovat své úspěšné tažení i za tři týdny na amerických Oscarech, i když porotci obou soutěží se málokdy shodnou, poznamenala BBC. Oppenheimer jasně zvítězil i na lednových Zlatých glóbech.

​Downey jr. mimochodem vytvořil nový rekord BAFTA v pauze mezi cenami, svou předchozí dostal před 31 lety za film Chaplin.

Pět cen britských akademiků si odnesl koprodukční film Chudáčci. Neuvěřitelný příběh mladé ženy, kterou po pokusu o sebevraždu přivede zpět k životu geniální a nekonvenční vědec, který vpraví do dospělého ženského těla mozek dítěte, vynesl Emmě Stoneové uznání za nejlepší ženský herecký výkon.

Bodoval i snímek Zóna zájmu, mrazivé drama o poklidném rodinném životě velitele Osvětimi Rudolfa Hösse ve vile na okraji koncentračního tábora. Odnesl si mimo jiné cenu za nejlepší britský film.

[chooze:article;value:514147]

​Naprázdno nevyšel ani The Holdovers (Zimní prázdniny) o profesorovi, studentovi a kuchařce, kteří jsou nuceni zůstat o Vánocích v jinak opuštěném univerzitním kampusu. Představitelka kuchařky Da´Vine Joy Randolphová dostala cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Za nejlepší dokument vybrala porota ukrajinský válečný snímek 20 dní v Mariupolu.

Čestným hostem slavnostního večera byl podle agentury AP princ William, který přijel bez manželky Kate, jež se zotavuje z operace břicha.

Zlaté glóby ovládlo drama Oppenheimer, Barbie má cenu za kasovní trhák (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.