Vládní ekonomové chtějí změny ve školkách. Ve hře je automatický nárok

Garantované místo ve školce od třetích narozenin dítěte by měly, podle Národní ekonomické rady vlády, zajišťovat města a obce. "Máme rekordně dlouho rodičovskou ve srovnání s jinými zeměmi. Víme, že to problém je. Bohužel to jde ruku v ruce s tím, že pokud by nezůstávaly děti s rodiči, typicky s matkami, doma, tak musí být někde jinde," uvádí člen NERVu Dominik Stroukal. 

Podle zákona je zaměstnavatel rodiče povinen poskytnout rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte. Pakliže tedy rodič nesežene hlídání a je nucen s potomkem zůstat i nadále, může se stát, že přijde o práci. Tedy pokud mu zaměstnavatel delší pobyt s dítětem doma zamítne.  

[chooze:article;value:535712]

Místa ve školkách ale nejsou a stavba nových nebo rozšiřování stávajících předškolních zařízení, to je v Česku běh na dlouhou trať. Komplikací jsou například nekompromisní hygienické limity nebo přísná pravidla provozu. 

Centrální plánování skončilo po roce 1989, do školek však chodí nejvíc dětí od roku 1993. Starostům obcí, kteří chtějí školky stavět či rozšiřovat, podle odborníků hází stát klacky pod nohy.  

[chooze:article;value:524874]

"Postavit dneska školku je nadlidský úkol. Celá legislativa by si zasloužila nějakou revizi," upozorňuje Stroukal. Pokud někde vznikne lokální potřeba toho, že lidé chtějí umisťovat, často i za peníze, děti do školek, tak by někdo mohl tu školku nabídnout. Dnes to skoro není možné.  

"Nová školka, ta je opravdu náročná. Musíte začít tím, že vyberete lokalitu, která musí odpovídat územnímu plánu. Následuje projektování, architektonická soutěž, nakonec musíte školku vybavit, všechno se soutěží," vysvětluje místostarostka Říčan Hana Špačková (Klidné město). 

Nová školka Větrník vyšla toto středočeské město na 60 milionů korun. "Více než dvě třetiny jsme mohli čerpat z dotací. To, že není možné postavit školku ze dne na den, je asi každému jasné," upřesňuje starosta Říčan David Michalička (Klidné město).  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.