Potíže s Českou poštou: Kvůli jejím chybám hrozí lidem zbytečné postihy

Obecní úřad v Černošicích a dům paní Číhalové od sebe dělí zhruba dva kilometry. Přesto doručit dopis do vlastních rukou poště v jednom případě trvalo pět týdnů. Paní Číhalová se po něm sháněla marně.

"Když dostanete do schránky oznámení, že máte na poště dopis, doporučený, s modrým pruhem, že se tam máte dostavit, tak se dostavíte, ale na poště vám oznámí, že tam ten dopis bohužel neleží. Tedy byl pět týdnů na poště, někde, ale ne na černošické poště, tak přišel přesně po pěti týdnech. Až pak mi ho hodili do schránky. Těch pět týdnů to někde bylo," stěžuje si paní Číhalová.

U druhého dopisu se už pošta zlepšila, místo pěti týdnů jej doručovala "jen" měsíc. "Taky jsem se byla ptát na poště, taky to tam nebylo. Bůh ví, kde ten dopis vězel, ale za to už víme, jak se roznáší pošta. Ty oba dopisy mi přišly jeden v sobotu a druhý v neděli. To roznáší brigádníci," dodala paní Číhalová.

[chooze:article;value:541753]

A paní Číhalová není jediná, kdo má s touto pobočkou pošty problémy. Že není vše, jak má být, si štáb pořadu Na vaší straně vyzkoušel na vlastní kůži. Po desetidenní úložní době měl být dopis vhozen do schránky. To se ale nestalo a dopis málem putoval zpět k odesílateli, aniž by reportér tušil, kdo ho vůbec poslal.

Pošťačky v Černošicích rovnou řekli, ať sepíše stížnost. Dopis se nakonec našel, válel se na hromadě na stole doručovatelky. "Bylo zjištěno, že doručovací okrsek, do kterého patří vaše adresa, není obsazen stálým doručovatelem, což v některých případech může vést ke snížení kvality doručovací služby," hájila se v oficiálním vyjádření Česká pošta.

"V ten moment, kdy uplyne úložní doba a není ten dopis vhozen do schránky, tak je to chyba," řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Problémy pro adresáta

Je to chyba, která vás snadno může dostat do velkých problémů. "Jsou dokumenty, které se ze strany soudu doručují do vlastních rukou, a není tam možnost náhradního doručení, což znamená, že adresát nepotvrzuje převzetí té zásilky a ta zásilka se mu doručuje fikcí," poznamenala advokátka Alena Malachová.

Po uplynutí desetidenní lhůty má pošta hodit dopis do schránky. Pak se považuje za doručený. Že vás pošta ani neupozorní na to, že takový dopis máte dostat, zřejmě úřady zajímat nebude. "Je to například rozsudek. Pokud s ním nesouhlasíte, tak se chcete odvolat. A pakliže skutečně ten rozsudek doručen není, ale soud má za to, že vám doručen byl, tak běží lhůta pro odvolání, kterou můžete jednoduše prošvihnout, pakliže tu zásilku nedostanete," podotkla Malachová.

[chooze:article;value:536919]

"Může to být také platební příkaz, dokumenty v exekučním řízení. Pokud doručovatel v tomto selže, tak ten adresát se vůbec nemusí dozvědět o tom, že ta exekuce na něho uvalena je. Těch případů, kdy pošta v mé praxi skutečně nedoručila písemnost, nebo došlo k nějakému selhání, jsou opravdu desítky," líčí Malachová.

Bránit se následkům, které vám lajdáctví pošty způsobilo, lze jen těžko. "Můžeme napadat neúčinnost doručení, ale je to velmi složitý proces, protože toto prokazuje ten adresát. A prokázat to, že se něco nestalo, je v praxi velmi těžké," řekla Malachová.

Personální krize

Pošta o problémech ví, a ať je to Radotín, Praha 8 nebo Ostrava, všechno to prý má společného jmenovatele, a to nedostatek stálých doručovatelů. "Celkově za celou republiku nám aktuálně chybí 160 listovních doručovatelů," přiznal Vitík.

Začínajícím doručovatelům pošta nabízí 23 tisíc korun hrubého měsíčně. Fronty zájemců o tuto práci se tak před poštou netvoří.

Pokud čekáte marně na zásilku, jestliže tedy o ní vůbec máte tušení, anebo došla až po dlouhé době, můžete podat stížnost na formuláři, který je k dispozici na každé pobočce České pošty. Za loňský rok pošta doručila 50 milionů doporučených dopisů a 150 milionů obyčejných psaní. Stěžovalo si šest tisíc lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.