Konec lyžování a maso jako luxus. Život Evropanů už brzy bude úplně jiný

Velké změny mají čekat obyvatele Evropy v následujících 15 letech. Podle předpovědí portálu Politico bude život v roce 2040 výrazně odlišný kvůli novým nařízením a zákonům. Právě tento rok je totiž hranicí, do níž musí členské země dostát svým klimatickým závazkům, aby byly do roku 2050 klimaticky neutrální.

Dekarbonizace se nejvíce projeví v běžném životě. Ubývat má například klasických aut na benzinový a naftový pohon. Naproti tomu bude podle předpovědi přibývat čím dál více elektrických aut, která mají v roce 2040 tvořit až 60 procent všech vozidel na evropských silnicích.

[chooze:article;value:540423]

Snaha o nulovou produkci emisí se má projevit i v dalších částech dopravy. Mnohem častěji budou lidé vídat venku kola, ať už obyčejná, nebo elektrická. Naproti tomu letadla se výrazně prodraží. Kvůli vysokým emisím, které produkují, na ně totiž budou uvaleny mnohem větší daně. Éra levných dovolených tak zřejmě bude nenávratně pryč. 

Změny čekají také jídelníček. Evropané si budou muset odpustit maso, zejména hovězí. I produkce masa totiž bude podléhat vyššímu zdanění. Nejvíce se to bude týkat chovu krav, které produkují velké množství skleníkového plynu metanu, který je druhou největší příčinou globálního oteplování.

Energetický sektor se bude muset od základu proměnit, což se děje už nyní. Podle evropských plánů se mají do roku 2040 uzavřít elektrárny na uhlí, které má nahradit energie z jádra a přírodních zdrojů, jako je voda nebo vítr.

[chooze:article;value:535060]

I přes všechna tato opatření se má planeta stále oteplovat. S tím má souviset i čím dál vyšší závislost evropských domácností na klimatizaci. Ty jsou už teď běžným vybavením domů v USA, zejména v jižních státech, kde se teploty v létě často dotýkají čtyřicítek.

S oteplováním přijde i řada problémů. Evropská komise se obává, že jižní země, jako například Španělsko, Itálie nebo balkánské státy, budou přes léto omezovat zákonem práci mimo budovy. Ta totiž bude se vzrůstajícími teplotami čím dál nebezpečnější.

Konec lyžování?

Stejně tak budou vysoké teploty mít vliv i na turismus. Lyžování v Evropě se velmi snadno může stát záležitostí minulosti. Dokonce i v Alpách, kde už dnes tají pevninské ledovce vysokou rychlostí, se může stát, že sněhem pokryté svahy budou nedostatkovou záležitostí.

Už letošní zima je ve velké části Evropy chudá na sníh. V Česku je aktuálně dokonce v některých horských oblastech nejméně sněhu za poslední půl století, uvádí meteoroložka Dagmar Honsová. 

"Také v Alpách se potýkají od začátku letošní zimy s četnými oblevami, a tak je v současné době pod sněhem 40 % pohoří. Sníh chybí zejména v údolích a dolících jižních svahů italských, švýcarských, ale i rakouských Alp. A výrazné zlepšení podmínek se zatím v nejbližších 14 dnech nechystá," dodala.

Nová dohoda lídrů na klimatickém summitu. Dotkne se fosilních paliv (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.