Rodiče mají problém s financováním vzdělání dětí. Sedmina se zadluží

Rodičů, kteří mají problém s výdaji na školní docházku svých dětí, přibývá. Proto roste i počet těch, kteří si berou úvěr. 

"Nejčastěji ty peníze, co si půjčují, používají na úhradu věcí spojených se studiem, to znamená školní pomůcky, školné, ubytování na internátu nebo na koleji," popsala generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendová.

Podle expertů půjčka dává smysl ve chvíli, kdy se peníze skutečně stanou investicí do vzdělání. "Výjimkou nejsou ani půjčky nad sto tisíc, tam se zase domníváme, že se jedná o půjčky na vzdělání v zahraničí. Problém to samozřejmě je až ve chvíli, kdy se člověk dostane do problémů se splácením, půjčka na vzdělání není úplně nezbytně problémem," poznamenala Palendová.

[chooze:article;value:443377]

Experti ale varují, že se množí úvěry, kterými často senioři splácejí závazky svých dospělých dětí. "Jedná se zhruba o 13 procent rodičů. To je velmi nebezpečné, tady apelujeme na lidi, aby to pokud možno nedělali. Pokud si děti ty závazky nezaplatí samy, tak věřitel se samozřejmě obrátí na toho, kdo si tu půjčku vzal," upozornila Palendová.

Pokud se člověk dostane do situace, kdy není schopen půjčku splácet, měl by kontaktovat věřitele a domluvit se na úpravě splátek, splácení dluhu je totiž i v zájmu toho, kdo úvěr poskytl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.