Na dně Baltu našli pozůstatky prastaré stavby. Je to unikát, žasne archeolog

Ze zdánlivě nevinné školní praxe se stala senzace. Studenti geofyzika Jacob Geersena z Leibnizova institutu pro výzkum Baltského moře ve Warnemünde našli pomocí sonarů téměř kilometr dlouhou zeď asi deset kilometrů od pobřeží a 21 metrů pod mořskou hladinou v Meklenburském zálivu nedaleko Rostocku.

V době kamenné a na konci doby ledové tam byla souš. Tehdejší lovci podle archeologů zeď využívali k lovu sobů. Ty jednoduše zahnali do soutěsky, odkud už neměli úniku.

[chooze:article;value:498634]

​Odbornicí, na něž se odkazuje web New Scientist předpokládají, že zeď byla postavena asi před 11 000 lety. K objevu studentům pomohl takzvaný vícepaprskový sonar.

"Vyloučili jsme, že by mohlo jít o nějakou novější stavbu," uvádí Marcel Bradtmöller – archeolog z univerzity v německém Rostocku. Vědci předpokládají, že ve své době mohlo dokonce jít o největší stavbu Evropy.

Britský Guardian upřesňuje, že se stavba skládá z asi 1 400 menších kamenů, které propojují 300 větších, se kterými pravděpodobně lidé v době kamenné neměli šanci pohnout. Pradávní stavitelé si tak pravděpodobně svou práci usnadnili tím, že do zdi začlenili i balvany, které na místě už byly.

[chooze:article;value:528924]

​Petr Škrdla z Archeologického ústavu Akademie věd v Brně hypotéze, že šlo o stavbu určenou k lovu sobů, věří. "Kameny, které sloužily ke stejnému účelu, byly popsány i na Aljašce," vysvětluje archeolog. Podle něj mohly dokonce být podobné stavby i na území České republiky, i když osídlení u nás v té době příliš intenzivní nebylo.

"U nás se však nic podobného dochovat nemohlo, protože v naší kulturní krajině by to lide dávno rozebrali. Navíc krajina u nás se v té době již začínala měnit. Stepi začaly pomalu zarůstat a sobům se zde už tolik nedařilo," vysvětluje pro TN.cz Škrdla.

Podle něj je dochování zdi v Baltu naprostým unikátem a pokud by později hladina moře nestoupla, pravděpodobně by už stavba neexistovala.

V pražském Karlíně odkrývají masové hroby. Archeologové našli stovky ostatků (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.