Začal jeden z největších procesů roku. Soud řeší obchod s drogami za miliardy

V Liberci začal v úterý jeden z největších procesů roku. V lavici obžalovaných usedlo 11 lidí, kteří měli být zapleteni do obrovské obchodní sítě s drogami. Skupina, která čítala několik desítek lidí, operovala z velké části v zahraničí. Na soudní proces dohlíží skupina policistů vybavených dlouhými zbraněmi.

U soudu však chybí jedna z hlavních postav celé kauzy. Vilém Kováč, který měl být hlavou operací v České republice a který údajně vedl drogový sklad v Liberci, totiž při předloňském mezinárodním zátahu policistům unikl. Souzen tak je v nepřítomnosti.

[chooze:article;value:538688]

Podle informací Europolu, který po Kováčovi také pátrá, fungovala organizace kromě Česka také v Libanonu, Řecku, Slovinsku, Polsku, Německu, Španělsku, Francii, Nizozemsku, Lotyšsku, Litvě a Rusku. Samotné drogy pak měly pocházet ze zemí Jižní Ameriky a Blízkého východu. Za drogovou činnost mu hrozí až 24letý trest.

Kováč měl vést drogový velkosklad minimálně od roku 2018. V něm při zátahu objevili policisté přes tunu kokainu z Jižní Ameriky a 3,5 tuny hašiše z Blízkého východu. Hlavou skupiny byl údajně cizinec, kterého zadrželi němečtí policisté, Kováč však byl dle obžaloby klíčovou postavou, která zajišťovala logistiku.

V kauze je obžalováno 44 lidí v různých evropských státech, z toho 12 v Česku. Dohromady se mělo drogového obchodu účastnit devět Čechů. Celkem měli obchodovat s drogami za miliardy. Kováč je navíc k tomu obžalován z nelegálního dovozu, distribuce a vývozu cigaret.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.