V Evropě opět vzniká aliance tří zemí. Nevylučuje použití jaderných zbraní

Setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, německého kancléře Olafa Scholze a polského premiéra Donalda Tuska přineslo shodu na posílení společné bezpečnosti evropských států. "Neexistuje žádný důvod, proč bychom měli být vojensky slabší než Rusko. Proto jsou zvýšení produkce a intenzivnější spolupráce nezpochybnitelnými prioritami," prohlásil po jednání Tusk podle AP s tím, že by se Evropská unie měla stát vojenskou velmocí.

"Beru vážně slova prezidenta Macrona, že Francie by byla připravena propůjčit své jaderné kapacity celé Evropě, které by se tak staly součástí celoevropského bezpečnostního systému," řekl Tusk po jednání podle polského Polsatu.

[chooze:article;value:541138]

​Podle Tuska není jaderná hrozba jen abstrakcí. Upozornil na ruský vojenský arzenál umístěný v Královci, ruské enklávě sevřené mezi jihozápadní hranicí Litvy a severovýchodní hranicí Polska, kde má svůj přístav i ruské námořnictvo. Poznamenal také, že Berlín i Varšava jsou v dosahu ruských taktických balistických raket Iskander, které mohou nést jaderné hlavice.

"Potřebujeme další pojistku, ne navzdory NATO, ale jako jeho rozšíření. To znamená, abychom začali pracovat na evropském pilíři NATO, tedy vytváření evropské obrany, a abychom jako Evropané nakupovali hlavně od našeho průmyslu," řekl podle portálu Politico francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné.

Jedním z důvodů pro jednání trojice států o bezpečnosti byla o víkendové prohlášení amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa o tom, že by v případě jeho prezidentování při útoku Ruska nepřišly USA na pomoc členům NATO, kteří neodvádí své příspěvky v plné výši.

[chooze:article;value:541428]

​Francie, Německo a Polsko probíraly také možnost oživení takzvaného Výmarského trojúhelníku, což je označení pro spolupráci právě těchto tří zemí. Výmarský trojúhelník vznikl v 90. letech minulého století a jedním z jeho účelů byla pomoc Polsku v přechodu od komunistického k demokratickému režimu.

Tématem byla také vojenská pomoc Ukrajině. Ačkoliv zástupci států vyjádřili napadenému státu podporu, jak upozornil portál Politico, do detailů konkrétní pomoci příliš nezacházeli.

[chooze:poll;value:1254229cdcbd4422d351cf7b238877d441c9bfa3;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.