V Česku přibývá tropických nemocí. Ne proti všemu se dá očkovat, varuje lékař

Tropických nemocí, které si lidé přivezou z dovolené u nás přibývá. "Před covidem docházelo k nárůstu počtu importovaných případů, když se bavíme o těch exotičtějších, jako je malárie, horečka dengue a podobně. Pak přišel covid, kdy počet případů klesnul, a teď se dostáváme pomalu na předcovidová čísla a začínáme je i překonávat," upozornil Trojánek.

Některé české nemocnice takových případů hlásí čím dál víc. "Třeba i v Motole máme těch pacientů relativně hodně, takže máme pacienty s dengue, zikou i s malárií. Horečka dengue na rozdíl od malárie není smrtelná. Malárie je výrazně rizikovější, ale vyskytuje se častěji v subsaharské Africe," popsal infektolog.

[chooze:article;value:524657]

​Důležitější než samotné očkování podle šéfa kliniky infekčních nemocí je poradenství před vycestováním. "Důležité je, že člověk, který cestuje, probere svou cestu a plány se svým lékařem a zhodnotí obecně ta rizika. Protože ne proti všemu se dá očkovat a nakonec se ukazuje, že i ta rizika, která nejsou preventabilní očkováním, mohou být pro cestovatele zásadní," řekl.

"Probereme s ním potenciální rizika cesty, doporučíme mu léky do cestovní lékárničky a zaměříme se na epidemiologická rizika v dané oblasti. Pak přichází řada na očkování. Jsou vakcíny, které se hodí téměř každému cestovateli, například vakcína proti žloutence typu A, případně proti vzteklině," doporučil lékař.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.