Ministr obrany USA Lloyd Austin byl znovu hospitalizován v nemocnici

Náměstkyně ministra obrany Kathleen Hicksová převzala krátce před 17. hodinou funkce a povinnosti na nejvyšším místě v Pentagonu, uvedla CNN s odkazem na prohlášení mluvčího Pentagonu generálmajora Pata Rydera. Bílý dům, předseda sboru náčelníků štábů a Kongres byli informováni.

Ministr byl převezen do Národního vojenského zdravotnického střediska Waltera Reeda kolem 14:20, uvedl Ryder. Tiskový tajemník neuvedl, jak dlouho Austin v nemocnici zůstane, ale dodal, že aktuální informace o stavu ministra Austina poskytne co nejdříve.

[chooze:article;value:535988]

Oficiální zpráva o Austinově převozu do nemocnice přišla poté, co ministr obrany přiznal selhání při informování administrativy a veřejnosti o jeho předchozích zdravotních problémech, kvůli kterým musel být v minulosti rovněž hospitalizován. Podle stanice ABC News ministr obrany předtím 22. prosince podstoupil malý chirurgický zákrok kvůli rakovině prostaty, který vedl k infekci močových cest a vážným střevním komplikacím. Znovu byl hospitalizován 1. ledna, ale Bílý dům se o tom dozvěděl až po třech dnech, což vyvolalo intenzivní vyšetřování a kritiku.

https://twitter.com/CNN/status/1756800117561004098

"Měl jsem prezidentovi říct o své diagnóze rakoviny a také jsem to měl říct svému týmu a americké veřejnosti," řekl Austin novinářům na začátku tohoto měsíce. "Beru na sebe plnou odpovědnost. Omlouvám se svým kolegům a americkému lidu," uvedl Austin.

Austinova neohlášená hospitalizace, o níž nebyla po několik dní informována média ani prezident Joe Biden a další vysocí představitelé administrativy, vyvolala velké otázky ohledně transparentnosti uvnitř administrativy. Republikáni velmi kritizovali způsob, jakým Pentagon Austinovu nemoc řešil a ministr obrany má koncem měsíce vypovídat před výborem pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů o tom, že neinformoval klíčové vládní představitele.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.