Činnosti, které ohrožují vaše zdraví. Lékaři je zásadně nedoporučují

Je všeobecně známé, že konzumace velkého množství ovoce a zeleniny, pravidelné cvičení v posilovně nebo běhání a k tomu vydatný spánek posilují zdraví. Jsou však i věci, které mohou být na první pohled prospěšné, často mají ale opačný efekt. Pro deník The Sun experti prozradili, čemu se oni díky svým odborným znalostem raději vyhýbají.

Tablety na spaní

"V posledních letech se stále více ukazuje, že prášky na spaní přináší reálné riziko závislosti. Navíc poměrně rychle přestanou fungovat. Lidé, kteří je berou, nespí lépe než ti, kteří se k nich neuchylují," vysvětlila pro The Sun praktická lékařka Sarah Jarvisová. "Zdráhám se je předepisovat. Mí pacienti si pak ale myslí, že je chci nějak potrestat," dodala Jarvisová.

Závislost ovšem není jediný problém těchto léků. Po jejich dlouhodobém užívání se mohou objevit další vedlejší účinky, studie zveřejněná v odborném časopise BMJ Open ukázala, že tyto léky mohou zvýšit riziko úmrtí.

[chooze:article;value:535938]

​Nespoléhejte se jen na léky

V době, kdy máme téměř na většinu nemocí léky, mnozí zanedbávají nebo zcela vynechávají návštěvy odborníků. "Nelze spoléhat jen na léky. Jako farmaceutka vidím limity léků a také to, že stejně důležitá je změna životního stylu. Třeba při hubnutí, protože otylost je také nemoc, nelze spoléhat jen na prášky," upozorňuje lékárnice Thorrun Govindová. Raději si nechte od odborníků poradit, jak se zbavit přebytečných kil pomocí vyvážné stravy a pohybu.

Maraton? Nikdy!

Běhání se stává v posledních letech velmi rozšířenou sportovní aktivitou. Pokud několikrát týdně uběhnete osm nebo deset kilometrů, děláte něco pro své zdraví. Dlouhé tratě jsou ale podle odborníků nebezpečné. "Jako chirurg ortoped jsem se ale rozhodl nezúčastňovat se maratonů kvůli značnému stresu, který bych způsobil svým kloubům," sdělil lékař Paul Lee. Běh jako takový kloubům neškodí, poškodit je ale může příliš časté běhání v kombinaci se slabou kondicí. Když člověk příliš rychle navyšuje tréninkový plán a tělo na to není připravené, zvyšuje se podle Leeho riziko zranění.

​Energetické nápoje

Že energetické nápoje skrývají určitá rizika, je známé. Lékařka Rachel Wardová by se jich nikdy nenapila. "Vidím řadu lidí s vedlejšími účinky, jako je bušení srdce a nevolnost," uvedla Wardová. Vědci již dříve varovali, že pouhý hlt energetického nápoje stačí ke vzniku srdečních problémů, účinky se projeví už po 90 minutách. Může způsobit zúžení cév, což může vést k infarktu nebo mrtvici.

Trampolína

Rachel Wardová podle svých slov nedoporučuje ani trampolínu. "Nikdy bych ji svým potomkům nekoupila. Vidím tolik dětí, které se zranily právě na trampolíně, od zlomených kostí až po vykloubení," vysvětlila lékařka. Její kolegové s praxí v urgentní medicíně tvrdí, že polovina dětí si úrazy, které na svých odděleních přijali, přivodila právě při skákání na trampolíně.

Drahé kosmetické přípravky

Podle dermatologa Firaze Al-Niaimiho z Londýna pro správnou a účinnou péči o pleť nepotřebujete mnoho. "Péče o pleť je jen péče o pleť, drahé přípravky nejsou žádný zázračný a magický lék na vše," řekl. On sám by nikdy nevyhazoval peníze za zbytečné produkty. "Držel bych se raději základního hydratačního krému, opalovacího krému, který chrání pokožku, a retinolu, který může takzvaně pomoci pleť opravit," dodal dermatolog.

Začali jste nový rok cvičením? Hlavně nepřepalte začátek, radí odbornice (12/1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.