USA nebudou bránit země NATO, které neplatí dost na obranu, řekl Trump

Šokující vyjádření exprezidenta USA Donalda Trumpa zaznělo během jeho předvolební kampaně ve městě Conway v Jižní Karolíně. Právě tam měl podle CNN říct, že v případě ruského útoku by USA podpořily jen ty státy NATO, které dávají dostatek peněz na obranu.

"Řekli: 'Když nezaplatíme, budete nás stále chránit?' Řekl jsem: 'Absolutně ne.' Nemohli tomu uvěřit," popsal americký exprezident údajný rozhovor s nejmenovaným prezidentem jisté "velké země". Rusko by prý navíc povzbudil, aby dělalo, "co sakra chce", citoval Trumpa deník The New York Times.

Přitom právě vzájemná ochrana je jádrem Severoatlantické aliance. Příslib kolektivní obrany jasně říká, že útok na jeden členský stát je útokem na všechny země NATO. Alianční solidarita má zaručit, že žádný členský stát se nebude muset v případě bezpečnostní situace spoléhat pouze na své vlastní úsilí.

[chooze:article;value:540945]

​Bílý dům se proti Trumpovým slovům ostře ohradil. "Povzbuzovat vražedné režimy k invazi do zemí našich nejbližších spojenců je odporné a šílené – ohrožuje to americkou národní bezpečnost, globální stabilitu i naši ekonomiku," reagoval.

Současný americký prezident Joe Biden bude podle Bílého domu nadále hájit americké bezpečností zájmy, mezi něž patří i mír v Evropě. Právě Biden se zřejmě znovu utká s Donaldem Trumpem v boji o prezidentské křeslo. Volby v USA se mají konat už letos v listopadu.

Americkou pomoc v případě útoku na Evropu měl Trump zavrhnout i před šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Říct jí to měl při jednání, když byl ještě v úřadu, vyšlo najevo letos v lednu.

Trest smrti i odchod z NATO. Trump si získává podporu šílenými sliby:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.