Kupka: Výpovědi bez důvodu musí mít jasná pravidla. Ve hře je i vyšší odstupné

"Souhlasím s tím, že je třeba zpružnit trh práce, na druhou stranu nemůže se to udělat na úkor zaměstnanců, že se jim jeden den řekne: 'Mějte se hezky,' a tím pádem to končí, musí to být trochu vybalancováno," upozornil v pořadu Za pět minut dvanáct bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na mezery, které by zavedení výpovědí bez důvodů mohlo mít.

I podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je v případě zavedení takového kroku nutné myslet na obě strany. "Problém přece není jen na straně zaměstnavatelů. Jde o to vytvořit podmínky i pro ty zaměstnance. Ve chvíli, kdy vidí jinde nějakou dobrou variantu, tak aby se mohli rychle domluvit i s nějakým jiným zaměstnavatelem," zdůraznil.

​Výpověď bez udání důvodu by tak dle jeho slov měla být opředená dalšími pravidly. "Nutně musí být svázána s dalšími výhodami a s dalšími podmínkami, například s vyšším odstupným. Pak to má smysl a přispěje to k tomu, aby byl trh pružnější," řekl Kupka.

[chooze:article;value:541203]

Podle Havlíčka spočívá ale problém trhu práce i kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků. "Soustřeďme se na to, abychom podpořili dále vstup lidí a dětí na technické školství, na učiliště, na střední odborné školy, abychom podpořili to, že budou studovat vysoké školy technického zaměření," vyzval.

Zajistit to, že děti budou chodit do školy, má i reforma, kterou před nedávnem představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ta má zjednodušit sociální dávky a zamezit tak tomu, aby se nestalo, že se na dávkách dá hřešit.

​Cesta zjednodušení dávek je správná i podle Havlíčka, a to například pro to, že by mohlo jít o vhodnou motivaci k práci. "Samozřejmě je to nesmírně citlivá oblast, takže se nemůžeme chovat jako slon v porcelánu. Musí se velmi dobře rozlišit, kdo je ten, kdo opravdu nemůže pracovat, a kdo je ten, s prominutím, kdo se fláká," upozornil.

[chooze:article;value:540390]

Podle Kupky jde ale především o to, aby děti chodily do školy. "Mám mnoho zkušeností ze Slovenska. Před řadou let se právě důslednou prací státu, ale hlavně lidí v obcích, podařilo dosáhnout toho, že děti začaly docházet do školy pravidelně," připomněl.

"Tlak na rodiny, aby tam děti opravdu poslaly, a když je nepošlou, tak o ty sociální dávky přijdou, měl výrazný efekt. Pokud má společnost růst, tak potřebuje vzdělané lidi. Potřebuje ty, kteří se opravdu od těch dalších fází práce budou schopné zapojit," uzavřel.

Celý pořad najdete zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.