Dovolená na Jadranu v ohrožení. Chorvatsko pozastavilo stavbu důležité silnice

Nové rychlostní silnice mezi důležitým letištěm v Čilipi a Dubrovníkem se turisté jen tak nedočkají. Podle webu dnevnik.hr její výstavbu odložili.

Starosta plán na výstavbu schvaloval, místní se ale loni v létě postavili razantně proti. A zatím zřejmě vyhráli. "Studie byla v tuto chvíli stažena. Budou se vyhodnocovat všechny připomínky a podněty občanů, které vznesli během veřejného projednávání," potvrdili představitelé státní společnosti Hrvatske ceste (v překladu Chorvatské silnice).

S Dubrovníkem letiště nyní spojuje silnice, která bývá v turistické sezóně velmi vytížena a přestává stačit. Měla proto vzniknout nová komunikace.

[chooze:article;value:539421]

Firma teď musí najít řešení, aby se s její výstavbou začalo co nejdříve, píše portál DubrovnikNet. "Budeme hledat kompromis mezi místním obyvatelstvem a samosprávou," dodala společnost.​

Nejjižnější chorvatské letiště, vzdálené od Dubrovníku zhruba 20 kilometrů, slouží přitom především letním sezónním letům, kdy malý terminál často nestíhá a bývá nepříjemně přeplněný.

V letní sezóně létá do Dubrovníku, které je významným turistickým centrem jaderského pobřeží, většina leteckých společností ze všech koutů Evropy.

Chorvatské město zpřísňuje pravidla. Zakázalo i kufry na kolečkách! (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.