Zámek zpoplatní vstup do zahrady. Po staletí byla volně přístupná

Pokud se chcete projít po zámecké zahradě na státním zámku Kozel, musíte si nově připravit 60 korun za vstup nebo si koupit celoroční vstupenku za dvě stovky. Důvodem jsou prý zvýšené náklady na údržbu zahrady. Nově se ale pro návštěvníky otevře kaple a palmový skleník, kde se pěstují banány a mandarinky.

Jenže lidem se nelíbí, že musí za vstup do zahrady zaplatit, i když chtějí jen na prohlídku zámku samotného. Jinak než přes zahradu se do něj totiž nedá dostat.

Podle kastelána lidem 60korunovou platbu za vstup do zahrady kompenzuje zlevnění vstupenek do zámku o 20 korun. Zpoplatnění vstupu do 35hektarového areálu zámeckého parku už schválil i Národní památkový ústav.

[chooze:article;value:528385]

Vydávání lístků tam ovšem nebude jako jinde v republice, kde se za prohlídku zahrady platí. Místo obvyklých turniketů budou u horního a dolního vstupu umístěné automaty, u kterých by si návštěvníci měli koupit vstupenky.

Jestli je opravdu mají, bude v areálu namátkově kontrolovat zaměstnanec zámku. Pokud návštěvníci nechtějí za vstup do parku platit, mohou ho navštívit zdarma mimo sezónu, tedy od listopadu do Velikonoc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.