Spalničky zabíjejí i dospělé. 5 příznaků, které si hned zkontrolujte

V Česku už letos hygienici odhalili čtyři případy nákazy spalničkami, varoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V Evropě má už v tomto roce navíc první oběť. V Irsku zemřela dospělá žena, informovala stanice BBC. Deník Daily Mirror proto upozornil na pět příznaků, které byste si měli hned zkontrolovat.

Vysoce nakažlivá nemoc se totiž může projevit vysokou teplotou, plným nosem, kýcháním, kašlem a zarudlýma, bolavýma i slzícíma očima. Kromě těchto pěti prvotních symptomů by si ale lidé měli dávat pozor i na typické bílé skvrny.

Tyto vyrážky se většinou objeví několik dnů po prvních pěti. Najdete je na tvářích a rtech, postupně většinou začnou tmavnout. Z obličeje se následně rozšíří za uši a na zbytek těla.

[chooze:article;value:540819]

Počet nakažených v Evropě stoupl minulý rok několikanásobně. Podle odborníků je nejlepší prevencí očkování. "Vakcinace je jediným způsobem, jak ochránit děti před touto potenciálně nebezpečnou nemocí," prohlásil Hans Kluge, šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu.

V Česku je zatím počet nakažených poměrně nízký. "V roce 2023 se z 98 procent na počtu onemocnění spalničkami v evropském regionu WHO nejvíce podílely: Kazachstán (přes 13 000 případů), Ruská federace (přes 10 000 případů), Kyrgyzstán (přes 5 000 případů), Turecko (přes 4 500) a Ázerbájdžán (přes 3 000)," upozornil SZÚ.

Ústecký kraj je kousek od epidemie. V nemocnicích hrozí úplný zákaz návštěv (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.