Napětí ve světě dál roste. KLDR ruší dohody s Jižní Koreou

Severokorejský parlament ve čtvrtek odhlasoval zrušení všech dohod na podporu ekonomické spolupráce s Jižní Koreou. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou státní agenturu KCNA.

Reuters také informovala o zprávě pro OSN, která uvádí, že KLDR v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti pokračuje v rozvoji svých jaderných zbraní. "Dále vyvíjela jaderné zbraně a vyráběla štěpné jaderné materiály," stojí ve zprávě odborníků. KLDR dle ní nadále odpalovala balistické rakety, na oběžnou dráhu vyslala satelit a svůj arzenál rozšířila o taktickou jadernou ponorku.

Svůj program prý KLDR částečně financuje z kybernetických útoků. Ve zprávě se konkrétně píše o 58 útocích na společnosti spojené s kryptoměnami v letech 2017 až 2023 v hodnotě přibližně tří miliard dolarů (69 miliard Kč). Z těchto útoků je podezřelá právě Severní Korea.

Další zhoršení

Vypovězení dohod není prvním takovým krokem. Například v lednu KLDR zrušila vládní úřady, které měly na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu, uvedl web Bloomberg.

[chooze:article;value:533536]

​Severokorejský vůdce Kim Čong-un tehdy řekl, že pro KLDR už nadále není možné usilovat o usmíření a mírové znovusjednocení s Jižní Koreou. Vyzval k přerušení veškeré komunikace mezi oběma Korejemi a také k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna.

Severní a Jižní Korea nejsou jediné země ve sporu. Už dva roky trvá konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou a přes tři měsíce uběhly od útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael. Bezpečnostní otázky bychom proto ani ve střední Evropě rozhodně neměli podceňovat. "U nás je ale problémem, že politická garnitura se vědomě vyhýbá skutečnosti, že Američané mají evidentně zcela jiný problém než ten, který je na Ukrajině, a myslím tím hlavně Čínu. Ve střední Evropě to snad jedině chápou Poláci. Nejde však jen o riziko, že Peking napadne Tchaj-wan," řekl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v rozhovoru pro TN.cz.

Kim Čong-un nedávno vyzval k přípravám na válku proti Jižní Koreji. Poslechněte si, co si o tom myslí odborník:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.