Lidé si stěžují na zpoždění vlaků. Může za to počasí a výluky, brání se dopravci

Ani loni se mnoha spojům na železnici nevyhnulo zpoždění. Podle statistiky Správy železnic, kterou zveřejnil web zdopravy.cz, se celkem dařilo dodržovat jízdní řády třeba Českým drahám. Zpoždění zaznamenal každý desátý spoj. "Vlaky Českých drah loni jezdily přesněji, to zlepšení v tom celkovém čísle je zhruba o tři procenta," sdělil mluvčí Českých drah (ČD) Petr Šťáhlavský.

Třeba u Leo Expresu loni dojel pozdě každý devátý spoj. "Zpoždění jsou v absolutní většině případů zaviněna mimořádnými událostmi ze strany jiných dopravců, nebo případně opravami infrastruktury," uvedl mluvčí společnosti Leo Express Emil Sedlařík. 

[chooze:article;value:537656]

​Na konci tabulky Správy železnic skončil RegioJet. Každý čtvrtý vlak měl mít zpoždění. Podle dopravce ale statistika nezohledňuje příčiny zpoždění ani délku tras. "Naprostá většina spojů je provozována na koridorech a úsecích tratí, kde v minulém roce docházelo k velkému počtu výluk a mimořádností a v důsledku toho také k většímu výskytu zpoždění spojů, oproti menším lokálním tratím. Velká část našich spojů jsou zároveň spoje mezinárodní, u kterých je riziko zpoždění zvýšeno celkovou délkou trasy," uvedla společnost RegioJet. 

"Uvedená data mapují přesnost vlaků, v jak vysoké míře byly vlaky na čas ve své cílové stanici," sdělila mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Průměrná délka zpoždění vlaků v loňském roce, stejně jako v roce 2022, byla šestnáct minut.

Cestující mají se zpožděním různé zkušenosti. "My jsme jeli v úterý ze Zlína a měli jsme pět minut zpoždění," řekl jeden. "Nejdelší? Asi dvě hodiny. To bylo nedávno, je to asi čtrnáct dní zpátky," přidal další. "Dvacet minut, někdy patnáct, někdy deset, ale do půl hodiny je to vždycky," dodal jiný.

Častým důvodem ke zpoždění je podle dopravců také nízký počet vícekolejných tratí. Zatímco u nás má dvě a více kolejí jen 22 % tratí, v Německu je to 55 % a v Itálii dokonce 72 %.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.