Karel III. je mimo službu. Rodina má 7 náhradníků, jsou s nimi ale problémy

Král Karel III. v pondělí večer oznámil, že mu byla diagnostikována neupřesněná forma rakoviny. Od královských povinností si nyní bude muset odpočinout a jeho práci tak bude alespoň částečně vykonávat někdo jiný. Královský protokol v takovém případě hovoří sice jasně, realita je ovšem v britské královské rodině momentálně komplikovanější, píše web The Mirror.

V současné době existuje sedm takzvaných státních poradců, tedy členů královské rodiny, kteří mohou zastupovat panovníka, pokud je v zahraničí nebo se necítí dobře. Mezi tyto členy královské rodiny patří čtyři nejstarší dospělí v nástupnické linii, což je momentálně William jako princ z Walesu, dále princ Harry, princ Andrew a princezna Beatrice. Na seznamu je i královna Camilla, u které se nejvíce očekává, že bude Karlovi nápomocná. Dalšími poradci jsou princ Edward a princezna Anna.

Harry a Andrew vyřazeni

Právě Harry a Andrew ale momentálně místo královských povinností plní spíše stránky bulváru. Harry kvůli svým sporům s rodinou a Andrew kvůli obviněním ze sexuálního zneužití nezletilé dívky. Harry se nicméně okamžitě poté, co se od otce novinky dozvěděl, rozhodl odletět do Velké Británie. Přiletět by měl během úterý. Doma v Americe ale nechal manželku Meghan i obě děti, Archieho a Lilibet.

[chooze:article;value:540518]

​Podle britských médií ale král nikoho oficiálně o zastoupení nepožádá. Karel III. prý bude pokračovat v práci, kterou může vykonávat z domova. Očekává se, že například nezruší ani své pravidelné setkávání s premiérem Rishi Sunakem nebo pravidelná zasedání rady tajných služeb.

Někteří členové rodiny ale budou zřejmě povoláni, aby králi vypomohli. Z tohoto seznamu by ovšem měli být vyřazeni "nepracující členové", tedy právě Harry a Andrew. 

Král Karel III. bojuje s rakovinou. Ve vysílání TN Live o tématu mluvil odborník Ondřej Kubáček:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.