PŘEHLED: Případů chřipky raketově přibývá. Nejvíce nemocné jsou malé děti

Pátý týden v roce přinesl další nárůst chřipkových onemocnění. Nemocnost se zvedla dokonce o 54 procent a u akutních respiračních onemocnění o 11 procent. Na celostátní úrovni vykazují obě hodnoty dosažení epidemické úrovně. Informace vychází z dat Hygienické služby ČR.

Nejvíce nemocných je mezi dětmi do pěti let. Počet pacientů na 100 tisíc obyvatel tam přesahuje pět tisíc. Očekávaný výskyt se přitom pohybuje pod hranicí dvou tisíc nemocných na 100 tisíc obyvatel. Na začátku roku se přitom čísla pohybovala pod hranicí čtyř tisíc.

Druhou nejvíce zasaženou skupinou jsou děti ve věku 6 až 14 let. V jejich případě se nemocnost pohybuje nad hranicí tří tisíc na 100 tisíc obyvatel. V těsném závěsu se pak drží věková kategorie 15 až 24 let. Následuje skupina 25 až 64 let a nejnižší nemocnost celorepublikově hlásí věková kategorie 65+.

[chooze:article;value:540229]

​Krajská hygienická stanice v Praze hlásí za pátý kalendářní týden 11 nemocných se závažným klinickým průběhem. Jednalo se o dvě neočkované děti a devět neočkovaných dospělých. Jeden z pacientů nemoc nepřežil.

Ve Středočeském kraji je nejvyšší nemocnost ve věkové skupině 0 až 5 let. V pátém kalendářním týdnu zaznamenali nárůst celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky o 12 procent. Nejvyšší nemocnost hlásí okres Mělník.

Jihočeský kraj má 1 722 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejhorší je situace v Českých Budějovicích. Některé nemocnice, například Nemocnice Český Krumlov či Nemocnice Písek, omezují návštěvy.

[chooze:article;value:539569]

​I v Jihomoravském kraji byla v pátém kalendářním týdnu nemocnost na vysoké úrovni. Epidemické hodnoty se pohybovaly mezi dvěma tisíci na 100 tisíc obyvatel. Celková nemocnost akutními respiračními infekcemi se vyšplhala na 1 903 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nárůst zaznamenávají zejména u předškolních dětí a školáků.

Výskyt akutních respiračních onemocnění stoupl i ve Zlínském kraji, kde vzrostl na 1 907 nemocných na 100 tisíc obyvatel. V Plzeňském kraji hodnota dosahuje 1 326 nemocných na 100 tisíc obyvatel a výrazný nárůst hlásí i Ústecký kraj, kde relativní nemocnost překročila 1 500 pacientů na 100 tisíc obyvatel. 

V téměř v celém Libereckém kraji se relativní nemocnost akutními respiračními infekcemi v pátém kalendářním týdnu pohybovala mezi 1800 až dvěma tisíci pacientů na 100 tisíc obyvatel. Výjimkou byl Jablonec nad Nisou, ve kterém krajská hygienická stanice hlásí 1 645.

V Královéhradeckém kraji evidují celkem 1 759 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Stále tam dominuje chřipka typu A. Za celou sezónu hlásí sedm případů klinicky závažného průběhu onemocnění chřipkou, z toho v jednom z nich pacient nepřežil.

[chooze:article;value:538391]

Kraj Vysočina hlásí 2 004 případů na 100 tisíc obyvatel a Olomoucký kraj 2 020 případů. Kraj zároveň eviduje více než deset případů chřipkového onemocnění se závažným průběhem, z toho dva případy úmrtí.

V Moravskoslezském kraji v pátém kalendářním týdnu tohoto roku nemocnost poprvé přesáhla hodnotu dva tisíce případů na 100 tisíc obyvatel a dosáhla na 2 060 případů. Oproti čtvrtému kalendářnímu týdnu tam nemocnost vzrostla o 8,4 procenta, ve věkové skupině 25 až 64 let až o 18 procent.

V Pardubickém kraji je 1 809 nemocných na 100 tisíc obyvatel, nejhorší situace je na Chrudimsku. Karlovarský kraj aktuální informace doposud nezveřejnil, situace v předchozím týdnu v něm ale byla jedna z nejhorších.

Místo covidu začíná dominovat chřipka, říká epidemiolog Prymula:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.