Otravy látkou HHC straší europoslance. Na společném řešení se ale neshodnou

Většina států Evropské unie už do boje proti HHC vyrazila po vlastní ose. Ilegální je v Estonsku, Bulharsku nebo Finsku. Řada dalších zemí na legislativě pracuje a pomoci by mohla i Evropská unie.  

"Evropská komise na základě návrhu evropské drogové agentury připraví jednoduchý list, ve kterém vlastně řekne, že kratom a další látky – těch je asi šest – by mohly být užívány pouze osobami staršími 18 let," řekl poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Jenže podle jiných politiků to není tak jednoduché. Pro takový zásah je prý třeba jednomyslná shoda všech členských států, protože jde o otázku trestního práva. A o tom si státy, na rozdíl od většiny jiných odvětví, rozhodují výhradně samy. Navíc ani pokud by společnou řeč přece jen našly, nebylo by zdaleka vyhráno. Seznam zakázaných látek musí rozšířit komise pro omamné látky OSN.

[chooze:article;value:539704]

​"Evropská komise na základě připomínek členských států a dohody členských států může podat námět, aby něco bylo zařazeno," upřesnila poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná (KSČM).

Naposledy se Evropská komise k tématu vyjadřovala na začátku minulého roku. Tehdy podle ní k regulaci nebyl důvod, nyní na dotazy nereagovala.

​"Jednoznačně si myslím, že by to mělo být regulováno na české národní úrovni, zatahovat do toho Evropskou unii s celým složitým administrativním postupem, který kolem toho panuje, by bylo nemoudré," sdělil poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti).

Legislativní proces v Bruselu je během na dlouhou trať i v jednodušších případech. To, že se ledy ještě dlouho nepohnou, je téměř jisté už jen proto, že Evropskou unii za pár měsíců čekají volby do europarlamentu a výběr nových členů Evropské komise.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.