Král Karel III. bojuje s rakovinou. Stahuje se z veřejnosti

Nečekaná zpráva zasáhla v pondělí večer fanoušky britské královské rodiny. Král Karel III. bojuje s rakovinou. Informaci zveřejnil Buckinghamský palác. O jaký typ rakoviny se jedná, ale neuvedl.

"Během králova nedávného zákroku v nemocnici kvůli zvětšení prostaty byl zaznamenán zvláštní problém. Následné diagnostické testy identifikovaly formu rakoviny," píše se v prohlášení.

Podle informací BBC se nejedná o rakovinu prostaty. Právě kvůli problémům se zvětšenou prostatou nastoupil král Karel III. koncem ledna do nemocnice. Po operaci se mu prý dařilo dobře.

[chooze:article;value:539724]

​V pondělí král zahájil léčbu, během které mu lékaři doporučili, aby odložil povinnosti. Rozhodl se proto stáhnout z veřejného života. Ve funkci krále ale prozatím setrvá. O diagnózu se prý rozhodl podělit proto, aby předešel spekulacím.

Nejstaršímu synovi zesnulé královny Alžběty II. je 75 let. Jakožto první následník trůnu se po smrti královny automaticky stal hlavou Spojeného království. Korunován byl 6. května 2023 a království tak po 70 letech získalo nového panovníka.

Prvním v pořadí na britský trůn je nyní princ William. Toho následují jeho tři děti – desetiletý George, osmiletá Charlotte a pětiletý Louis. Páté místo zaujímá druhý syn krále Karla III. princ Harry. Po něm má nárok na britskou korunu jeho čtyřletý syn Archie a následně i dvouletá dcera Lilibet.

K tématu se v TN Live vyjádřil odborník na britskou královskou rodinu Ondřej Kubáček:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.