Televize Nova slaví 30 let. Nové televizi přáli do začátků Havel i Trumpová

"Je nám velkou ctí, že můžeme v tuto chvíli zahájit první party vysílání nové televizní společnosti," vítal první diváky TV Nova tehdejší moderátor Roman Šmucler.

Televize Nova oficiálně zahájila své vysílání přesně před 30 lety živým přenosem od sedmi hodin večer z Národního muzea. Slavnostního zahájení se účastnili politici i známé osobnosti. Kdo nemohl přijít, poslal nové soukromé televizi alespoň blahopřání. "Přál bych vám, abyste byli České televizi důstojnou konkurencí, aby lidé neustále přepínali z kanálu na kanál a aby to posilovalo ve společnosti ten pocit, že u nás je skutečná svoboda," přál Nově prezident Václav Havel.

"Ahoj, já jsem Jaromír Jágr, chtěl bych vás všechny pozdravit ze Spojených států a zároveň popřát hodně štěstí nové televizní stanici Nova," promluvila z obrazovek hokejová legenda Jaromír Jágr.

[chooze:article;value:540335]

​"Jmenuji se Ivana Trumpová a mluvím s vámi z Ameriky. Chtěla bych přát všem lidem v České republice a televizi Nova všechno nejlepší. Bye, ahoj!" vzkázala podnikatelka Ivana Trumpová.

Zahájení vysílání soukromé televize v Česku si všimli i ve světě. "Světové agentury dnes přinesly informace o zahájení vysílání první soukromé komerční televizní stanice v postkomunistickém světě: televize Nova," oznámila divákům tehdejší moderátorka Stanislava Wanatowiczová.

[chooze:article;value:540177]

Své sídlo stanice trefně pojmenovaná jako Nova, tedy nová hvězda na televizním nebi, měla v centru Prahy ve Vladislavově ulici v budově Měšťanské besedy. První měsíce vysílání vznikalo v provizorních podmínkách, kompletní rekonstrukce se totiž teprve dokončovala. Samotné srdce zpravodajství, tedy televizní studio, bylo ale vybaveno tou nejmodernější technikou v zemi.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.