Chlapec zemřel po výzvě na tiktoku. Osudným se mu stal magnet

Rhys byl podle portálu Daily Mail živé a nebojácné dítě. Zemřel poté, co snědl deset třímilimetrových kulovitých magnetů. Ty se spojily do jedné řady a protrhly chlapcovo střevo. Koronerka Catherine Cundyová ve čtvrtek uvedla, že chlapec magnety pozřel pravděpodobně kvůli splnění internetové výzvy. Nikomu o tom ale neřekl. 

Výzva spočívala v tom, že si měli uživatelé položit magnetickou kuličku na každou stranu jazyka, a tím vytvořit iluzi falešného piercingu. Policie také našla video, ve kterém si Rhys povídá se svým bratrem o tom, jak získat sledující na sociální síti právě pomocí různých odvážných kousků.

[chooze:article;value:537445]

"Spolknutí magnetických kuliček je závažná a potencionálně život ohrožující situace, kdy zpočátku nemusí být přítomny žádné symptomy. Po čase se mohou objevit bolesti břicha, zvracení, průjem. Jak magnety putují trávicím traktem, tak se mohou navzájem skrze kličky trávicího systému přitahovat a tím vytvořit zaškrcení, blokádu i perforaci (proděravění) stěny střeva, což může být život ohrožující," prozradil TN.cz gastroenterolog Jan Král z pražského IKEMu.  

Podle webu Mirror vzala matka syna k lékaři poté, co si začal stěžovat na bolesti břicha. Lékař chlapce prohlédl a následně propustil domů. O pár dní později ale Rhys přestal vidět a ztratil vědomí. Při příjezdu do nemocnice dostal infarkt a lékařům se ho nepodařilo oživit. Následná pitva odhalila v chlapcově těle magnety.   

[chooze:article;value:516320]

V případě, že dítě magnet sní, je důležité okamžitě jednat. "Pokud existuje podezření na pozření magnetů, jedná se o urgentní situaci, která vyžaduje jejich vyndání. Nejčastěji cestou endoskopickou anebo chirurgickou, dle pozice magnetů," vysvětlil Král.  

"Byla to tragická série událostí. Rhys nerozuměl nebezpečí spolknutí magnetů a nikomu o tom neřekl. Nedokázal si to ani spojit se svými příznaky. Prodávat tyto magnetické kuličky je legální. Doufám, že tato tragédie upozorní na nebezpečí, zejména pro děti, které by je mohly spolknout, ať už náhodně, nebo úmyslně," uvedla Cundyová.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.