Exkluzivně: Víno i jídlo za statisíce. Jak vypadal Jurečkův mejdan v den střelby

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo rozpis položek na vánočním večírku, který se odehrál v den střelby na filozofické fakultě. Redakce TN.cz o něj požádala již 10. ledna, standardní lhůta na vyřízení je 15 dní. Úřad si ovšem potřeboval vzít zákonem povolenou prodlouženou lhůtu, tedy dalších deset dní. Ta by vypršela v neděli.

Večírek byl připravovaný pro 600 hostů a vyšel skoro na 400 tisíc korun. Hudební produkce spolkla 49 tisíc, pivo a víno více než 80 tisíc korun. Na celý rozpis se můžete podívat v tabulce níže.

Večírek MPSV

položka cena (vč. DPH)
hudební produkce 49 000 Kč
catering pro 600 lidí
teplá a studená jídla včetně příloh
mix ovocných talířů
nealkoholické nápoje
vánoční cukroví
související služba jako obsluha; pronájem mobiliáře,
ohřívačů jídla, skla a nádobí; doprava...
víno – celkem 258 lahví 76 883 Kč
pivo – celkem 90 litrů 5 910 Kč
celkem 399 625 Kč
zdroj: MPSV

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se večírku účastnil. Jeho úřad nejprve informoval, že tam byl jen do 21:00. Pak ale vyšlo najevo, že se tam ještě vrátil po mimořádném jednání vlády. Kvůli rozporuplným vyjádřením se stal terčem kritiky a za své počínání se později opakovaně omluvil. 

[chooze:article;value:535536]

​Politolog Lukáš Jelínek má za to, že nastavení delší lhůty pro odpověď mohlo souviset s celostátní konferencí KDU-ČSL minulý týden v pátek: ​"Je samozřejmě možné, že Jurečkův úřad nechce jitřit nálady před páteční lidoveckou celostátní konferencí, ale stejně tak to souviset nemusí. Na ten večírek také přivezl víno nějaký lidovecký vinař, takže to s tím vyúčtováním bude asi celé takové složitější." Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Českobudějovičtí lidovci poté, co celostátní výbor lidovců Jurečku podpořil, požadovali svolání sjezdu strany, nesouhlasili totiž s tím, aby byl nadále v čele strany. Členové širšího vedení KDU-ČSL ale na sjezdu Jurečku podrželi.

Celou reakci ministerstva na žádost o přístup k informacím najdete zde:

Jurečka zůstává v čele lidovců, o jeho osudu strana rozhodne až po volbách. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.