Umělá inteligence je reálný svět. Její zákaz ve škole nic neřeší, říká odbornice

Chatboty (chatovací roboti) jsou už nyní u studentů velmi populární. "Myslím, že to je nevyhnutelné. Děti jsou zvědavé a chtějí vidět, jak to funguje. Podle mě je v pořádku, že to do školství prostupuje. Je to reálný svět, který prožíváme všichni, a ten by měl být ve školách, protože děti by se měly učit pohybovat v reálném světě," míní Nečasová.

"Cílem naší iniciativy je hledat cesty tak, aby to bylo smysluplné. Na prvním stupni vytváříme materiály, které pomáhají učitelům zavést to vzdělávání v oblasti umělé inteligence. V první třídě děti pracují s papírem, hrají si, ale učíme je o tom, jak ta umělá inteligence funguje. Děti používají nějaké aplikace až na druhém stupni," doplnila.

[chooze:article;value:535845]

​Některé české školy se ale při testech a psaní esejí raději vrací k tužce s papírem, protože mají obavy, aby studenti nepodváděli. "Zákaz, nebo ignorování AI k ničemu nevede. Teď možná mluvíme o umělé inteligenci jako o něčem vyčleněném, je ale předpoklad, že v brzké době takhle budeme standardně vyhledávat na internetu a všechny nástroje AI budou součástí klasických kancelářských balíčků," predikuje Nečasová.

"Školy, které to zakazují, podle mě nepřipravují děti na reálný svět a je to škoda. Nicméně pokud je to rozhodnutí založené na nějakých informacích, a ne na emocích, tak je to určitě relevantní. Vodný přístup podle mě je měnit hodnocení ve školách. Nese to ale s sebou velkou snahu a ne všechny školy jsou ochotné do toho takto vstoupit," podotkla.

[chooze:article;value:539501]

​V tuto chvíli podle ní ale zatím neexistuje žádný systém, který by dokázal spolehlivě odhalit použití AI. Umělá inteligence má pak i řadu nedostatků a jedním z nich je, že nedokáže dostatečně ověřovat informace. "Nejdříve by se proto měl vygenerovat text a hned poté si ho ověřit. Nejlepší ale je používat umělou inteligenci jen na dílčí části," uzavřela Nečasová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.