První fotografie po operaci: Vážně nemocný Martínek má zákrok za sebou

[chooze:gallery;value:34655]

​Obrovský kámen ze srdce spadl rodičům dvouletého Martínka Zatloukala, který ve středu konečně podstoupil dlouho očekávanou operaci. Během zákroku mu byl v univerzitní nemocnici v Montpellier ve Francii aplikován lék Upstaza. Ten má chlapci trpící AADC syndromem pomoci k lepšímu životu. 

Zákrok začal ve středu ráno v 8 hodin a dle rodiny proběhl na výbornou. "Velikánský dík za to patří skvělému týmu neurochirurgů pod vedením Thomase Roujeaua a všem ostatním lékařům, kteří se na tomto zázraku podíleli. Povzbuzující byla pro rodiče také přítomnost docentky Jany Haberlové, ošetřující lékařky z FN Motol přímo při zákroku," uvedl právní zástupce rodiny Zdeněk Joukl.

Rodiče jsou velmi vděční dárcům, kteří v září vybrali rekordních více než 150 milionů korun. Právě díky nim mohl totiž Martínek operaci podstoupit. "Náš malý andílek se už dnes, tedy ve čtvrtek ráno, probudil nejen do krásného dne, ale především věříme, že do prvního dne svého nového života," uvedli rodiče.

"Není bohužel v našich silách odpovídat každému z vás, a proto alespoň takto vám všem opravdu ze srdce hrozně moc děkujeme," vzkázali. 

Na operaci s plyšákem

Martínek na operaci vyrazil v 8 hodin i se svým milovaným parťákem Krtečkem. I ten pro jistotu dostal identifikační náramek, aby se někde nezatoulal. Následně lékaři odvezli chlapečka pryč. Na sál s ním už nikdo z rodičů nemohl.

"Operace a celý zákrok trval skoro 10 hodin, a to proto, že byť se jedná o relativně standardní zákrok, bylo velmi důležité postupovat pomalu, vše maximálně předem připravit a také následně zkontrolovat pomocí magnetické rezonance," popsal Joukl.

[chooze:article;value:538876]

​Následně Martínek zůstal nějakou dobu na pooperačním pokoji, a poté byl sanitkou převezen do jiné, pět minut vzdálené nemocnice, na jednotku intenzivní péče pro malé děti. Právě tam by měl strávit nejméně 24 hodin na pozorování.

"Poté bude převezen zpět na standardní pokoj na oddělení dětské neurologie, kde si nechají Martínka cca dva až tři týdny na pozorování. Pokud bude vše v pořádku, následně začne být organizován převoz domů do České republiky," dodal Joukl.

Rodina nyní plánuje jednání s ministerstvem zdravotnictví. Chce také brzy oznámit, jak rozdělí mezi další děti přebytek z vybrané částky a otevřít veřejnou debatu, aby další rodiče postižených či těžce nemocných dětí měli lepší vyhlídky na možnost léčby svých dětí. Pojišťovna totiž Martínkovi operaci odmítla proplatit, o čemž jsme více psali v tomto článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.