Počasí se o víkendu razantně změní: Vysoké teploty doprovodí silný vítr

I když teprve začal únor, v přírodě to vypadá, jako by bylo jaro. Někde už začíná kvést líska, jinde vrba jíva, tedy lidově kočičky, na Liberecku už dokonce rozkvetly první sněženky. Podle lékařů tak s velkým předstihem pozvolna startuje pylová sezóna.

"Pacienti pomalinku přicházejí s potížemi v jarní pylové sezóně. Mají příznaky většinou nosní jako rýma, kýchání, svědění očí," popsala alergoložka Kateřina Břečková.

Nejvyšší odpolední teploty budou atakovat hranici 13 stupňů Celsia, a přepisovat tak budeme tabulky teplotních rekordů," doplnila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:539829]

​Podle meteorologů bude hodně foukat a také pršet. Pole zemědělců jsou přitom už teď nasycená vodou. "Velké množství vody nám trošku dělá starosti s tím, že pozemky jsou podmáčeny a ta voda vyplavuje živiny," řekl zemědělec Jindřich Šnajdrla.

Zima, kdy se střídají teplá a chladná období, je nejhorší pro silnice. Silničáři už ve čtvrtek výtluky opravovali na mnoha místech, například u Bystřičky na Vsetínsku. Práce je prý víc než v jiné roky.

Příliš radosti počasí nenadělá ani lyžařům. Sněžit sice bude, ale až od nadmořské výšky 1 200 metrů. Sníh tak z většiny sjezdovek bude dál odtávat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.