Lidé za energie platili příliš mnoho. Dodavatel teď dostal rekordní pokutu

Na podzim 2021, krátce po pádu Bohemia Energy, oznámil dodavatel Armex Energy svým klientům na fixovaných cenách, že je od 15. listopadu převádí na spotové ceny. V říjnu 2021 odebíralo od Armexu elektřinu 44 tisíc zákazníků a plyn 24 tisíc.

Kvůli problémům vznikla v říjnu 2021 i facebooková skupina "Armex Energy… Bude problém?" Lidé tam sdíleli své zkušenosti s navýšenými cenami elektřiny a například i s tím, že se jim nedařilo od společnosti odejít.

"26. 10. 2021 nám Armex poslal změnu záloh, navýšení je o 6 130 korun měsíčně. Takže raketa. Máme šanci se proti tomu odvolat?" zaznělo ve skupině. Záloha se tak zvedla skoro na dvojnásobek.

"Já byla před 14 dny ujištěna formou SMS, že je ve vše v Armexu pořádku, že nemusím mít žádné obavy, před týdnem doplatek elektřiny a zvednutí záloh na elektřinu o 300 korun, ale včera již dopis s dalším navýšením měsíčních záloh plynu i elektřiny celkem o 122 %. Platnost obchodních podmínek k 15. 11. a odstoupit můžu nejpozději desátý den přede dnem účinnosti změn," podělila se 2. listopadu o svou zkušenost další diskutující.

[chooze:article;value:447115]

Dodavatel nereagoval na žádosti o ukončení smlouvy

Koncem listopadu a začátkem prosince 2021 se začaly objevovat stížnosti na to, že Armex nereaguje na ukončení smlouvy o dodávkách. "Máte někdo zkušenost, že i přes podání odstoupeni od smlouvy už 4. 11. se nám dodnes nikdo neozval? Teda pokud nepočítám paní, která volala, že jsme nezaplatili Armexem zvýšenou zálohu. Co dělat v takové situaci? Od 1. 12. nás měl převzít ČEZ, který ale potřebuje od Armexu potvrzení ukončení," přiblížila 30. listopadu další nespokojená klientka.

Někteří lidé pak psali, že od Armexu obdrželi zprávu o tom, že na základě individuálního posouzení bylo rozhodnuto o tom, že jim zůstanou zafixované ceny. Jiným zase přišla informace o tom, že jim zpráva o změně tarifu přišla omylem.

[chooze:article;value:456725]

Rekordní pokuta od ERÚ

Ve čtvrtek informoval ERÚ o tom, že padlo pravomocné rozhodnutí o rekordní pokutě pro Armex Energy. Ta musí zaplatit 4 746 000 korun za nekalé obchodní prakticky týkající se nedodržení fixovaných cen, požadování úhrady neobjednaných dodávek energie nebo pozdní vyřizování reklamací.

Podle ERÚ se jedná o historicky nejvyšší pokutu za protispotřebitelské jednání. Limit pro pokutu je v tomto případě pět milionů korun.

"Dotčení spotřebitelé si u tohoto dodavatele energií sjednali produkty s fixovanou cenou. Ve chvíli, kdy pro něj původní fixované kontrakty přestaly být výhodné, se ale dodavatel snažil převést zákazníky na jiné produkty za podstatně vyšší ceny," uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

[chooze:article;value:533001]

ERÚ: Změny smluvních podmínek byly účelové

"Společnost Armex Energy se ve správním řízení hájila tím, že ji k takové jednostranné změně smlouvy opravňovaly mimo jiné i všeobecné obchodní podmínky. Všeobecné obchodní podmínky platné v době, kdy dotčení spotřebitelé podepsali smlouvy, však podobná ustanovení neobsahovaly. Dodavatel je změnil až dodatečně, a to ryze účelově, jen aby nemusel dodržet své závazky," vysvětlila členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

ERÚ dodal, že zohlednil také spáchání přestupku, který se týkal "užití agresivní obchodní praktiky, které se společnost dopustila ve třech případech, kdy požadovala úhradu za energii, kterou dodala zákazníkům, aniž by si ji zákazníci objednali". Dalších 15 zdokumentovaných případů zahrnovalo porušení energetického zákona, kdy společnost nedodržela standard lhůty pro vyřízení reklamace vyúčtování.

[chooze:article;value:536445]

Zákazník zaplatí méně, hájil se Armex

Redakce TN.cz v roce 2021 požádala Armex Energy o vyjádření. "Energetická krize, kterou kvůli tvrdé politice Ruska zažívá celá Evropa, je zcela bezprecedentní a fixní ceny bohužel v této situaci udržet nelze. Ceny energií na evropských energetických burzách od jara vzrostly zhruba pětinásobně. Pro srovnání, cenové výkyvy se v době před krizí pohybovaly plus minus kolem 20 procent," uvedl tehdy pro TN.cz generální ředitel a spoluvlastník Armex Energy Hynek Sagan. 

"V okamžiku, kdy cena klesne, zákazník platí méně, což se mu projeví v ročním vyúčtování. Příkladem může být minulý týden, kdy díky skvělým povětrnostním podmínkám evropské větrné elektrárny vyrobily více energie a ceny okamžitě klesly o polovinu. Spotové produkty slouží i jako bezprostřední ochrana před cenami dodavatelů poslední instance (DPI), které mohou být ještě několikanásobně vyšší," dodal Sagan. 

Celé vyjádření firmy z roku 2021 si můžete přečíst zde:

[chooze:document;value:71b935d8-2275-4d2a-90e0-d4a4668e8a00]

Energošmejdi dál nevrací přeplatky, nezastavily je ani rekordní pokuty. Podívejte se na lednovou reportáž z pořadu Na vaší straně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.