Jediné svého druhu v Česku. Geotermální vrty mají pomoci vytápět i chladit

Na první pohled nenápadná plošina se dokáže ale prokousat kilometry hluboko. V Litoměřicích odpoledne začala s hloubením půlkilometrového průzkumného vrtu, dva hlavní přijdou na řadu později.

Vrty hluboké tři až čtyři kilometry budou jediné svého druhu v Česku, podobné jsou jen ve Francii. Hotovo má být do tří let. Během té doby budou vědci zkoumat vše, na co během vrtání narazí. Dosud se nikdo tak hluboko geotermálními vrty u nás nedostal.

[chooze:article;value:496409]

"Budeme jedním vrtem vtláčet studenou vodu, druhým vrtem pak čerpat teplou vodu. Ta bude mít teplotu kolem 100 stupňů," nastínil ředitel výzkumného centra z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Fischer.

Celý projekt vyjde na miliardu, velkou část zaplatí dotace Evropské unie (EU). Investice by měla umožnit také skladování energie na horší časy, a to přímo v horninách hluboko pod zemí. "Budeme v létě ukládat přebytečné teplo, v zimě zase to teplo budeme čerpat na vytápění," doplnil Fischer.

Domácnosti v Litoměřicích by mělo podzemní teplo vyhřívat nejdříve za pět let. Teplo ale výrazně nezlevní. "To teplo nezabezpečí potřeby města, zabezpečí ho pouze z části. Měla by ta cena být stabilní," uvedl starosta Litoměřic Radek Löwy.

Nejhlubší český vrt má hloubku 6,5 kilometru, šlo ale jen o průzkumný vrt, kterým se zjišťovalo, jestli je pod povrchem ropa nebo plyn. Najdete ho na Moravě nedaleko Valašského Meziříčí. Nejhlubší vrt na světě dosáhl hloubky 12,5 kilometru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.