Chřipková epidemie prudce zesílila. Nejdrsnější období nás ale teprve čeká

Počet případů chřipky v Česku raketově roste. Navzdory výraznému nárůstu, kdy za poslední týden přibylo o 22 procent více nemocných než v předchozím týdnu, jsme podle epidemiologa Romana Prymuly teprve na začátku. "V současné chvíli jsme na prahu epidemie," řekl.

Kdy se dostane na vrchol a počty nových pacientů začnou klesat, je ale prý těžké odhadovat. "Normálně chřipková epidemie trvá zhruba dva až tři měsíce s tím, že může být i kratší. Dá se očekávat, že únor bude vrcholovým měsícem, kde by ta epidemie mohla být," upozornil.

Prevence před chřipkou je proto podle Prymuly stále na místě. Nejúčinnější ochranou je prý očkování, a to zejména v případě chronicky nemocných pacientů či lidí nad 60 let. Vhodné jsou ale i různé bariérové ochrany jako roušky, respirátory či izolace.

[chooze:article;value:539418]

​Důležitou roli může sehrát i správné větrání. "Větrat bychom měli krátce a intenzivně, protože tím snížíme nálož viru ve vnitřních prostorách," vysvětlil Prymula. Vyvarovat bychom se měli i prostorům, kde se najednou kumuluje větší počet lidí.

"A v neposlední řadě je to jakási podpora zdravotního stavu," dodává Prymula. "To znamená zdravá strava, vitamíny, ovoce," vyjmenoval. Zapomínat by se prý nemělo ani na dostatek pohybu, a to bez rozdílu věku.

[chooze:article;value:538643]

​"Postupně narůstající chřipková vlna postihuje hlavně kategorii pod šest let věku, školní děti a postupně se dostává i do skupiny dospělých. Od dětí se přenáší na rodiče a postupně i na prarodiče," vysvětlil Prymula.

Po covidové pandemii se ale o slovo hlásí nejen chřipka, ale i řada dalších respiračních onemocnění. "V různých zemích přichází koktejl respiračních nákaz, kde byl covid, kde byly RS viry, chřipka a další respirační viry. V tuto chvíli u nás ale chřipka začíná jednoznačně dominovat," uzavřel Prymula.

Vakcíny škodí, tvrdí imunolog Drbal. Zachraňují životy, oponuje Prymula:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.