Chomutovské jezero má problém. Světový unikát postupně vysychá

Bez pravidelného dopouštění by Kamencové jezero mohlo úplně vyschnout. Je přitom jediné svého druhu na světě. Vzniklo totiž zatopením kamencového dolu, proto má vysoký obsah kamence a dalších látek, které z něj dělají, jak říkají místní, mrtvé jezero.

Ve vodě nenajdete ryby ani další vyšší organismy, a podle mnohých voda s kamencem dokonce pomáhá hojit rány. Zároveň jde o vyhledávaný rekreační areál. Jezero ale nemá žádný přirozený přítok. V posledních letech se proto dopouštělo z Podkrušnohorského přivaděče pomocí provizorního potrubí, to ale může podle vedení města v zimě zamrznout, proto se má vodní plocha od jara nově dopouštět z vodní nádrže Otvice a přivaděče Bílina.

[chooze:article;value:530370]

​Nová trasa má být dlouhá přes 240 metrů a investice vyjde zhruba na tři miliony korun. Díky novému systému bude možné podle vedení města lépe regulovat množství dopouštěné vody. Jenže právě kvůli tomu může být ohrožené unikátní složení vody.

Město proto hodnoty kamence a dalších látek nechává pravidelně kontrolovat, prozatím jsou sice v normě. Odborníci ale prý už teď řeší, jak by se dalo jezero látkou obohatit, aby se v budoucnu z unikátního nestalo obyčejné.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.