Zelená karta je v autě pořád povinná. Poslanci se opozdili se schválením zákona

Pokud jste si od 1. ledna z peněženky nebo auta vyndali takzvanou zelenou kartu, tak ji tam rychle vraťte. Všechno je totiž jinak, a to i přesto, že informace o změně na konci roku dostala řada klientů pojišťoven.  

Některé firmy, instituce a také lidé, si totiž spletli dva různé zákony. Od nového roku začala platit novela silničního zákona, která mimo jiné upravuje třeba to, že šoféři u sebe nemusí mít řidičský průkaz. Stále stejný je ale zákon o pojištění odpovědnosti vozidla z pera ministerstva financí, který řeší povinné ručení. Ani tomu se nevyhnuly komplikace.

[chooze:article;value:538338]

​Slíbená digitalizace zelené karty měla být původně spuštěna k 1. červenci letošního roku, lidé si ale budou muset počkat minimálně do podzimu. "Vzhledem k trošku větší délce legislativního procesu se účinnost posunula," vysvětluje mluvčí ministerstva financí Filip Běhal. 

Podle opozice vláda digitalizaci nezvládá. S nedávným spuštěním eDokladů zkolaboval systém a opozičním politikům vadí i nedostatečná komunikace právě v případě zmatků v termínech.

[chooze:article;value:525379]

​"Ocenil bych, a určitě by to ocenili i řidiči, kdyby všichni měli plnohodnotné informace. Jak je to tedy s těmi termíny a povinnostmi," stěžuje si poslanec Patrik Nacher (ANO). Souhlasí s ním i poslanec Jan Hrnčíř (SPD). "Už jsme si zvykli na to, že vláda slibuje spoustu věcí a pak je není schopná naplnit. Je to šité horkou jehlou, všechno se vláda snaží spouštět a pak zjistí, že to nemá připravené," říká. 

S jejich výtkami ale nesouhlasí ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). "Pracujeme na tom, aby jádro české digitalizace, tedy centrální registry a takzvaná Nia, která ověřuje identitu, byla stabilní. Od toho se pak odvíjí stabilita všech aplikací," řekl. Bez fyzické zelené karty anebo její verze nahrané v mobilním telefonu i dál řidičům hrozí pokuta až do výše tří tisíc korun. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.