Stejné zboží stojí v různých obchodech o desítky korun víc. Experti vysvětlují proč

Rozdílné ceny potravin v různých obchodech jsou něco jako veřejné tajemství. Všichni o tom mluví, ale málokdo to vůbec řeší. Rozhodli jsme se to proto vyzkoušet, vybrali jsme namátkové různé zboží, u kterého jsme otestovali, kolik kde stojí. 

V košíku jsou rajčata, máslo, tavený sýr, šunka, prací prášek nebo sprchový gel. Záměrně jsme vybrali zboží, které není v žádné slevové akci, a to s výjimkou pracího prášku, který je ve druhém obchodě levnější i bez akce.

[chooze:article;value:538004]

​Výsledkem je nákup za 769 korun .V jiném obchodě jsme koupili identické výrobky a stejně velká balení. Třeba sprchový gel stál polovinu ceny proti prvnímu obchodu. Výsledkem je úspora 176 korun.

Obchodní řetězce se k rozdílným cenám odmítly vyjádřit, cenovou politiku prý ze zákona komentovat nemohou. Podle ekonomů jde ale o trik, nebo spíše rozdílnou strategii, jak si udržet vyšší marži. "Některé obchody chtějí prodat málo zboží s velkou marží, jiné jedou na kvantitu a chtějí toho prodat hodně s malou marží," vysvětluje ekonom Štěpán Křeček. 

Podobně uvažují i zákazníci. Někteří důkladně porovnávají, jiní se rozhodují podle toho, kde se jim nakupuje lépe. "Jsou to hodně velké rozdíly, u toaletního papíru třeba o 60 korun na balíku," podotýká jeden ze zákazníků. 

Podle průzkumu, který srovnával ceny v obchodech sousedních zemí, je Česko na druhém místě. Rakousko je dražší a Slovensko pak o něco málo levnější. Výrazně nižší ceny jsou v Polsku a Německu. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.