Nebezpečnou nemoc může mít i vaše dítě. Poznáte to z jeho očí

Spalničky patří mezi jedno z nejnakažlivějších infekčních onemocnění na celém světě. Virus se snadno přenáší, šíří se kapénkami skrze dýchací cesty nebo také oční sliznici, upozornil portál Mirror.

Příznaky jsou zpočátku podobné jako u běžného nachlazení. Nemocný se potýká s vysokými teplotami, trápí ho kašel a rýma. Následně pak vyskočí také typická vyrážka. Červené pupínky se objevují nejprve za ušima, nakonec jsou po celém těle. Jeden ze symptomů lze však poznat z očí. 

[chooze:article;value:538643]

Nakažený se totiž může potýkat také se zánětem spojivek. Ty jsou zanícené a oči proto zarudlé. "Tento stav obvykle postihne obě oči a léčba pak závisí na příčině," uvedli odborníci.

Nemoc nejvíce ohrožuje malé a ještě nenaočkované děti. Pro ty může mít i fatální následky. Spalničky se však mohou objevit také u dospělých, kteří vakcinaci nepodstoupili nebo od očkování už uběhla dlouhá doba a oni nemají dostatek protilátek.

Odborníky v poslední době navíc znepokojuje rapidní nárůst případů v Evropě. Dle nich navíc tento trend bude pokračovat. Situace je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) důsledkem toho, že během pandemie covidu-19 bylo očkováno proti nemoci méně dětí.

Vakcinace je přitom nezbytná. "Očkování je jediný způsob, jak chránit děti před tímto potenciálně nebezpečným onemocněním. K zastavení přenosu a zabránění dalšímu šíření je nutné naléhavé úsilí o očkování. Je životně důležité, aby všechny země byly připraveny rychle detekovat a včas reagovat na propuknutí spalniček," vysvětlil regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

Česko je na prahu chřipkové epidemie. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.