Dálnice D1 trpí přejížděním kamionů. Zákaz se od jara rozšíří

Mnoho řidičů kamionů na dálnici D1 od přejíždění neodradilo ani nové nařízení. Hrozí jim totiž pokuta ve výši až 5500 korun a šest trestných bodů. "Letos jsme uložili za porušení zákazu předjíždění na dálnici D1 225 pokut v příkazním řízení v celkové částce překračující 1 milion a sto tisíc korun," říká mluvčí policistů Kraje Vysočina Dana Čírtková. 

Jeden z úseků, kde kamiony nesmí předjíždět, je mezi Humpolcem a Jihlavou. Druhý je pak mezi Velkým Meziříčím a Brnem. "Cílem je samozřejmě plynulejší doprava," vysvětluje opatření mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. 

[chooze:article;value:539244]

​Během zimních kalamit měl zákaz zabránit předjíždějícím kamionům zablokovat celou dálnici, tak jako se to stávalo v minulosti. Jenže i při letošních sněhových vánicích někteří řidiči kamionů zákaz ignorovali a D1 ve všech pruzích několikrát úplně zablokovali. U Brna navíc kvůli zákazu předjíždění před tamním omezením stojí kamiony denně až v 30kilometrových kolonách.

Povolené předjíždění mají kamiony pouze v úsecích kde jsou více než dva jízdní pruhy, třeba ve stoupáních. Ještě během jara chce ŘSD rozšířit zákaz předjíždění po celé délce D1 mezi Prahou a Brnem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.