Výpověď bez udání důvodu i delší zkušebka. Vláda zvažuje zásadní změny zákoníku

Podle Národní ekonomické rady vlády (NERV) a ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je flexibilnější pracovní trh receptem na rozmrazení české ekonomiky. Ta totiž neroste tak rychle, jak se předpokládalo. Zajistit to má snazší propouštění pracovníků, což má firmám dovolit rychleji reagovat.

"Debaty v koalici probíhají a já osobně jsem pro výpověď bez udání důvodů, za jasně definované výše odstupného. Může to být výhodné pro obě dvě strany," sdělil ministr tento týden. 

[chooze:article;value:539143]

​Zaměstnavatel může v současné době dát zaměstnanci výpověď jen z důvodů uvedených v zákoně, jako je třeba porušení pracovních povinností nebo nadbytečnost. Naopak zaměstnanec může dát výpověď z jakéhokoliv důvodu nebo bez udání důvodu. 

"Máme rekordně nízkou nezaměstnanost, ale nerosteme. Což je zvláštní a ekonomicky se zdá, že to nedává smysl, ale je to jenom o tom, že ten trh práce není dostatečně pružný." říká člen NERVu a ekonom Dominik Stroukal. Lidé se ale bojí, že se začalo z firem vyhazovat jako na běžícím pásu. Podle Stanjury by ale lidem musel zaměstnavatel zaplatit odstupné. "Nemůžeme mít výpověď bez udání důvodu bez odstupného," uklidňuje ministr. O jeho výši zatím pětikoalice debatuje.

Ve hře je také zkrácení výpovědní lhůty. Na tom, podle Stanjury, vydělají zaměstnanci. "Ten, který může dostat výhodnou nabídku, by pak mohl velmi rychle odejít. Takhle když ho ten zaměstnavatel neuvolní, tak třeba o tu pracovní příležitost může taky přijít, protože ta druhá firma si přijme někoho jiného, který může nastoupit dříve," řekl. 

[chooze:article;value:537249]

​Naopak prodloužit, podle potřeb zaměstnavatele, by se mohla zkušební doba. S tím ale nesouhlasí opozice. "Myslím si, že tři měsíce jsou tak akorát, že je na to český pracovní trh na zvyklý," myslí si člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO). 

Ministrovi je trnem v oku také kumulování dohod o provedení práce, kdy systém tratí nízkými odvody. "Ti lidé, pokud opravdu pracují u jednoho zaměstnavatele na více dohod o provedení práce, by tam prostě měli být jako klasičtí zaměstnanci," oponuje Juchelka. 

Zaměstnavatelé v sezonních oborech si neumí představit fungování bez brigádníků. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.