Smrtelná hrozba pro mazlíčky: Obezřetní buďte zvlášť v zimě, varuje odbornice

Teploty v České republice se v posledních dnech pohybují velmi nízko, lidé proto častěji používají nemrznoucí směs. Předsedkyně Britské veterinární asociace Justine Shottonová varovala majitele zvířat, aby byli obezřetní při používání takové směsi. Pokud se ji zvíře napije, mohou mu selhat ledviny, a dokonce může zemřít.

Zvířata mohou s nemrznoucí směsí přijít do kontaktu i na obyčejné procházce. "Je důležité, abyste svým mazlíčkům doma otírali tlapky. Může je to ochránit před následným požitím toxinů, kterými mohli projít, když byli venku," upozornila podle portálu Mirror Shottonová. Daný mazlíček si totiž směs může následně z končetin olízat.

[chooze:article;value:535193]

"Zejména pro kočky je nemrznoucí směs vysoce toxická a to i v opravdu malém množství," varovala odbornice. Kočky navíc nejsou venku obvykle pod dohledem svých majitelů, proto jim hrozí o to větší nebezpečí.

Podle deníku Sun by lidé měli zkontrolovat, kde tuto kapalinu doma skladují, a zamezit k ní mazlíčkům přístup. "Nemrznoucí směs skladujte opatrně. Pokud ji používáte, zkontrolujte, že nikde neukápla. Vše rozlité důkladně vyčistěte," dodala Shottonová.

[chooze:article;value:537008]

Některé kapaliny jsou podle charitativní organizace s názvem Ošetřovna pro nemocná zvířata mnohem nebezpečnější. "Existuje mnoho nemrznoucích přípravků. Ujistěte se, že používáte ten, který neobsahuje ethylenglykol. Takový přípravek bude totiž pro zvířata mnohem méně rizikový," objasnila organizace.

Chovatel měl zavinit smrt šesti zvířat. Od soudu odešel z podmínkou (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.