Bez Jurečky by bylo líp. Dopadneme špatně my i celá vláda, říká Čunek

Jihočeští, ale také moravskoslezští či plzeňští lidovci si přáli ve své straně změny kvůli nízkým volebním preferencím či nepovedenému večírku ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který se konal během tragické střelby na filozofické fakultě.

Jihočeští lidovci proto v čele se svým poslancem Šimonem Hellerem iniciovali páteční konferenci, která mohla svolat sjezd, jenž bude vybírat nové vedení na letošní jaro místo podzimu. A připojili se k nim minimálně kolegové z Moravskoslezského kraje a z Plzně.

[chooze:article;value:539024]

​Celostátní konference nakonec zůstala u původního záměru zorganizovat sjezd v polovině října, kdy jej bude možné spojit s vyhodnocením výsledků krajských, evropských a senátních voleb, a také vyslovila Jurečkovi podporu řídit stranu i ministerstvo až do podzimu. Redakce TN.cz se na Hellera obrátila s otázkami, co na výsledek konference říká, ten však do vydání tohoto článku nereagoval.

Kolega z vlády je loajální

Stranický místopředseda, Jurečkův blízký kolega z vlády, ministr životního prostředí Petr Hladík výsledky stranického sjezdu vítá. "Zásadní je teď ale společnými silami dosáhnout cílů, které předseda vytyčil a které považuje za nutné pro zlepšení výsledků. Je důležité, aby teď naše vedení táhlo za jeden provaz a podařilo se nám společnými silami opět navrátit důvěru občanů," říká pro TN.cz ministr Hladík.

[chooze:poll;value:7b4d984f010dd7ecac11a42ff2f88fea857386d4]

​Marian Jurečka po páteční konferenci uvedl, že nebude znovu kandidovat, pokud nedosáhne slušných volebních výsledků. "Pokud se nám nepodaří otočit trend klesajících preferencí a nedokážeme mít dobré volební výsledky, tak po těch třech volbách, které nás čekají, nebudu znovu kandidovat na předsedu KDU-ČSL," prohlásil mimo jiné v pátek lidovecký šéf.

Za úspěch by považoval, pokud by se lidovcům podařilo například získat dva mandáty europoslanců, posílit v Senátu, kde jsou nyní dva zástupci KDU-ČSL, a v krajských volbách získat post alespoň pro jednoho hejtmana.

[chooze:article;value:534961]

​Bez Jurečky by podle Čunka bylo líp

Pro výměnu předsedy Lidové strany je například Jiří Čunek, jenž stejnou funkci zastával v letech 2006 – 2009. "Odstoupení Mariana Jurečky by nám nepochybně prospělo, těsnou většinou jsme ale rozhodli jinak a musíme to respektovat," konstatuje Čunek, jenž nyní zastává post senátora a starosty Vsetína. Sám vyhlídky lidovců moc optimisticky nevnímá.

"Stejnou perspektivu jako KDU-ČSL má i celá vláda. Hned na začátku si totiž sama sobě dala faul. Kdyby tak umíněně netrvala ODS na tom, že nezavede znovu nejen Babišem zrušenou superhrubou mzdu, tak by měli v rozpočtu navíc 140 miliard korun a nepotřebovali by úsporný baliček. Ten změnil 65 zákonů a do rozpočtu nám přinese tak polovinu," vysvětluje Čunek.

Poslanec a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek, který lidovcům předsedal v letech 2010 až 2019, se domnívá, že cíle vytyčené Marianem Jurečkou realistické jsou. "To, co uvedl, ani žádný velký úkol není. Dalších devět měsíců teď budeme sledovat, jestli se mu podaří zvrátit ten trend poklesu volebních preferencí,“ konstatuje Bělobrádek a předpokládá, že se Jurečka bude na podzim o post předsedy strany znovu ucházet.

Jurečka zůstává v čele lidovců. O jeho osudu strana rozhodne až po volbách (26/1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.