Země je pod palbou solárních bouří. Vědci varují před nejhorším

Jen za víkend odborníci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) zaznamenali hned dvě erupce na Slunci. Proud silně nabitých částic pak zasáhl v pondělí Zemi. Během sluneční bouře byl následně nad Tichým oceánem detekován výpadek rádiového signálu, píše portál Earth.

Experti navíc očekávají další bouře, které by mohly dokonce narušit elektrickou síť a omezit tak přísun energií, ovlivnit rádiový signál, leteckou komunikaci nebo zhoršit i provoz satelitů. Právě těchto dopadů se odborníci nejvíce obávají. "Nedělní erupce byla největší, jakou jsme za poslední týdny viděli," řekla portálu Daily Mail fyzička Tamitha Skovová.

[chooze:article;value:525562]

Podle NOAA je 75% šance na erupce třídy M. "Spolu s varováním pro vysokofrekvenční rádia se uživatelům GPS doporučuje, aby zůstali ostražití, zejména v hodinách blízko úsvitu a soumraku," doplnila Skovová.

Sluneční erupce se dělí do několika tříd. Vliv na život na Zemi mají tři – C, M a X. Erupce třídy C jsou nejmenší a mají minimální dopady, M jsou střední. Ty mohou způsobovat třeba krátké výpadky rádiového signálu, a to především v polárních oblastech. X jsou největší, které mohou znamenat celosvětové výpadky rádiového signálu.

Skovová však ubezpečila, že by sluneční bouře neměly být natolik silné, aby ovlivnily zásadně kritickou infrastrukturu. "Po nedělní bouři budou následovat ještě dvě, možná tři další. Ty nám do 25. ledna uštědří ale několik letmých ran," dodala fyzička.

Masivní erupci zaznamenali odborníci na konci loňského roku. Podívejte se na reportáž (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.