WHO bije na poplach. Odborníky děsí nárůst případů infekční nemoci v Evropě

Evropa se potýká s enormním zvyšováním počtu případů spalniček. Od ledna do října loňského roku úřady evidují více než 30 tisíc případů, zatímco za celý rok 2022 to bylo jen okolo 914, nárůst je tedy více než 30násobný, informovala WHO.

Odborníci navíc očekávají, že tento trend bude pokračovat. "V regionu jsme zaznamenali nejen 30násobný nárůst případů spalniček, ale téměř 21 tisíc hospitalizací a pět úmrtí v souvislosti se spalničkami," sdělil regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

[chooze:article;value:537682]

Dva z pěti případů se přitom týkaly dětí ve věku od jednoho roku do čtyř let, jeden z pěti případů byl pak u dospělých od 20 let. Podle Světové zdravotnické organizace je situace důsledkem toho, že během pandemie covidu-19 bylo očkováno proti nemoci méně dětí, uvádí BBC. Právě vakcinace je přitom u tohoto onemocnění klíčová.

"Očkování je jediný způsob, jak chránit děti před tímto potenciálně nebezpečným onemocněním. K zastavení přenosu a zabránění dalšímu šíření je nutné naléhavé úsilí o očkování. Je životně důležité, aby všechny země byly připraveny rychle detekovat a včas reagovat na propuknutí spalniček," má jasno Kluge.

Spalničky patří mezi nejnakažlivější infekční onemocnění na světě. Nejvíce ohrožují malé a ještě nenaočkované děti a mohou mít i fatální následky. Symptomy jsou zpočátku podobné běžnému nachlazení. Nemocného trápí vysoké teploty, má kašel a rýmu. Přidat se může také světloplachost, zánět spojivek a uvnitř úst se mohou objevit šedobílé skvrny. Následně se pak ukáže také vyrážka, červené pupínky vyskakují nejdříve za ušima, nakonec jsou po celém těle.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) však v Česku za poslední tři roky neeviduje žádný případ spalniček. Naposledy byly v zemi zachyceny v roce 2020, kdy onemocněli čtyři pacienti.

Česku chybí zdravotní sestry a některé nemocnice kvůli tomu zavírají oddělení. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.