Stávka na železnici v Německu se dotkne i Česka. Přehled vlaků, které nejedou

[chooze:gallery;value:34413]

​Protest německých strojvedoucích nákladních vlaků začal v úterý večer. Jen o pár hodin později se k nim následně připojili také jejich kolegové z osobní přepravy. Omezení na trati má trvat až do pondělních 18:00.

Dopravce Deutsche Bahn (DB) ve středu oznámil, že se podařilo přejít na nouzový jízdní řád. "Týká se to jak dálkových, tak regionálních spojů. Snažíme se vypravovat ale vlaky s více místy k sezení, abychom dokázali do cíle dovézt co nejvíce lidí. Vzhledem k omezené nabídce doporučujeme, aby si cestující u dálkových spojů rezervovali místo včas," stojí na webu společnosti.

[chooze:article;value:537656]

Situace navíc bude mít dopad také na Čechy. Pocítí jej například cestující na trase z Prahy do Mnichova. Mezi Domažlicemi a německým Řeznem budou lidé muset využívat náhradní autobusovou dopravu. Jedná se o spoje EC Bavorský expres.

Jezdit nebudou ani přímé vlaky mezi Prahou a Berlínem. Vlaky EC 178, EC 176, EC 174, EC 378 a EC 170 z pražského nádraží pojedou pouze do Drážďan. Dále už soupravy nepokračují a není zajištěna ani náhradní doprava.

Cestující ve vlaku EC 172, který jede z Budapešti přes Prahu do Hamburku, také končí v Drážďanech. Ani v tomto případě nemohou lidé využít náhradní dopravu, z kapacitních důvodů ji totiž dopravce nedokázal zařídit. O víkendu se pak lidé tímto vlakem dostanou pouze do Děčína. "Ve stanici Praha hl. n. žádáme o přestup do jiné soupravy," radí České dráhy (ČD). Zrušeny jsou navíc i noční vlaky.

Spoje byly dočasně zrušeny také na trase mezi Chebem a Marktredwitzem. Naopak vlaky linky Marktredwitz–Cheb–Aš–Hof a zpět jedou ve dnech stávky bez omezení. Kompletní přehled o mimořádnostech naleznou lidé zde.

[chooze:article;value:525534]

"Prosíme cestující, aby sledovali aktuální informace a plánovali své cesty s přihlédnutím k těmto změnám. Informace pravidelně aktualizujeme na www.cd.cz/omezeniprovozu a v aplikaci Můj vlak," vyzval mluvčí ČD Filip Medelský.

Stávkou se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Za poměrně krátkou dobu se přitom jedná už o druhý protest. Požadují snížení počtu pracovních hodin ze 38 na 35 týdně pro zaměstnance ve směnném provozu se zachováním plné mzdy, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur (kolem 13 700 korun) a jednorázovou kompenzaci 3 000 eur (přibližně 74 000 korun) kvůli inflaci.

Lidé vyčítají stávkujícím v Německu bezohlednost. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.