Srážka vlaku s náklaďákem na Karvinsku: 19 zraněných a jeden mrtvý

[chooze:gallery;value:34566]

Událost se stala ve středu ráno v úseku mezi Bohumínem a Dětmarovicemi na Karvinsku. "Došlo tam ke střetu vlaku IC 546 s nákladním autem. Nehodu nepřežil náš kolega strojvedoucí," informovaly na sociální síti X České dráhy (ČD). Podle informací policie se nehoda odehrála mimo obec Dolní Lutyně na železničním přejezdu.

Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému (IZS). "15 lidí utrpělo lehčí zranění, ty jsme transportovali nebo dojíždí do okolních zdravotnických zařízení. Jedna pacientka se středně těžkým zraněním byla transportována letecky do ostravské nemocnice s otřesem mozku," řekl TN.cz mluvčí záchranářů Lukáš Humpl po osmé hodině ráno. Následně se však počet zraněných vyšplhal na 19. 

[chooze:article;value:538386]

Hasiči všechny zraněné vyprostili a předali do péče záchranářů. "Pro nezraněné cestující zamířil autobus," doplnila mluvčí hasičů Kamila Langerová s tím, že ve vlaku cestovalo kolem 70 lidí. Dorazilo také velkokapacitní hasičské vozidlo určené pro zásahy u mimořádných událostí s větším počtem zraněných. Povolán byl i vyprošťovací tank.

Příčinu a okolnosti tragické srážky zjišťují vyšetřovatelé, zapojila se i Drážní inspekce. Podle ní měl být přejezd zabezpečený výstražnou signalizací doplněnou a závorová břevna. Škodu zatím předběžně inspektoři vyčíslili na 37 milionů korun.

"Došlo k poškození trakčního vedení, poškozena je i lokomotiva a několik vozů vlakové soupravy," uvedl mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Provoz na koridoru je zastavený. Podle informací na webu Českých drah (ČD) to navíc vypadá, že to tak bude po celý den. V úseku mezi Karvinou a Bohumínem je zavedena náhradní autobusová doprava. Další opatření naleznou cestující zde.

Policisté případ vyšetřují kvůli podezření z trestného činu. "V tuto chvíli místo dokumentují, zjišťují veškeré informace a okolnosti, které souvisí s událostí. Při prověřování spolupracujeme se všemi dotčenými subjekty. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti," informovali kolem deváté hodiny ráno na sociální síti X.

Loni v červnu se srazil vlak plný dětí s náklaďákem. Zranilo se nejméně 21 lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.