Problém s otěhotněním řeší až 84 procent žen. Zájem o kliniky stoupá

Vypadá to jako nejjednodušší věc na světě, ale zplodit dítě je stále větší problém. Kliniku umělého oplodnění, která je pro většinu lidí tou poslední možností, vyhledá každý pátý pár v Česku. Navštívila ji i Gabriela Černá s partnerem. "Už od puberty trpím na endometriózu. Nemám ani jeden vejcovod, takže nám nic jiného ani nezbývá," vysvětluje 30letá pacientka. 

Před odstraněním vejcovodů kvůli mimoděložnímu těhotenství ale měla syna. Už tehdy ji překvapilo, že to nešlo hned. "Mám syna, který přišel na svět přirozenou cestou. Taky trvalo nějakou dobu, než se nám to vůbec povedlo," dodává. 

[chooze:article;value:515572]

​Problém s neplodností se ale netýká jen žen. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mužům za posledních 40 let klesl průměrný počet spermií o 80 procent. Bohužel se zhoršuje i jejich pohyblivost a kvalita. "Páry těhotenství odkládají do pozdějšího věku. To, co není problém ve 25 letech, tak ve 35 už může," říká vedoucí lékařka a specialistka na umělé oplodnění z Prague Fertility Centre Lucie Švabíková. 

Pokud se lidé rozhodnou reprodukční kliniku navštívit, musí se připravit i na finanční zátěž. Ne všechno totiž hradí pojišťovna. "Je to různé, ale počítejme, že to stojí mezi 15 až 40 tisíci korunami, podle toho, jaký typ speciální metody je vhodný," říká Švabíková. 

[chooze:article;value:509260]

​Předtím ale můžete vyzkoušet jiné možnosti. "Pokud se jedná o mladý pár, tak je obecným doporučením pravidelný pohlavní styk jednou až dvakrát týdně po dobu jednoho roku. Pak je ke zvážení i vyšetření spermiogramu," říká lékařka Markéta Bahníková. Vliv na otěhotnění má i stres, alkohol, špatná strava, nedostatek pohybu, ale i více chemie v potravinách. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.